loading
Aveti intrebari? Contactati-ne 0720 33.86.71
Importator pentru Romania al
Miller Electric USA
Vanzare exclusiv catre Persoane Juridice.

Aparate nou introduse in gama Miller USA


Va prezentam 2 aparate nou adaugate in oferta pentru Romania.

1. Transformator de sudura pentru utilizare in conditii grele Miller Blue Thunder 343

Este o sursa de sudura foarte fiabila gandita in special pentru utilizarea in conditii grele de lucru: mine , santiere , reparatii containere si reparatii navale.
Poate fii utilizat incliv pentru craituire.
Sursa de sudura capabila sa utilizeze electrod de 6mm in regim non stop.
Amperaj maxim 320A in regim 35% .

Pentru aplicatii care solicita un amperaj mai mare exista si modelul Blue Thunder 420 .

2. Aparat de sudura mig-mag Miller XPS 450 dotat cu derulator extern

Aparat de sudura mig-mag extrem de fiabil , dotat cu derulator extern care poate sa fie prelungit pana la 25m.
Se poate utiliza si cu grup de racire cu lichid si pistolet racit cu lichid pentru aplicatiile care utilizeaza amperaj de sudura mare in regim constant.

Aveti mai jos si fisa tehnica completa oferita de Miller : XPS 450

Toate produsele beneficiaza de garantia True Blue : 3 ani garantie completa de la momentul livrarii produselor.

Sudura aluminiu. Diferitele procedee de sudura pentru aluminiu


Sudarea aluminiului vs sudarea otelului.

Cei mai multi sudori ├«ncep prin a ├«nv─â╚Ťa cum s─â sudeze o╚Ťel, pentru ca unii mai t├órziu s─â treac─â la sudura aluminiu . Echipamentele de sudare au fost cel mai des concepute pentru a suda otel, cu sudare a aliajelor de aluminiu de multe ori fiind un g├ónd ulterior, de╚Öi acest lucru este ├«n schimbare. Exist─â diferen╚Ťe ├«ntre o╚Ťel ╚Öi aluminiu, care fac de obicei, trecerea de la sudarea otelului la sudarea aluminiului sa fie foarte dificila.


Pregatirea sudurii aluminiului :

Depozitarea aluminiului și a sârmei de aluminiu inainte de sudare
Depozitarea necorespunzătoare a aluminiului și a sârmei de aluminiu înainte de sudare face pregătirea pentru sudare mult mai costisitoare sau poate duce la suduri de o calitate necorespunzătoare.
Este bine cunoscut faptul c─â toate aliaje de aluminiu formeaz─â un strat subtire de oxid imediat dup─â expunerea la aer. Acest strat este extrem de sub╚Ťire, aproximativ 100-150 angstromi (o milionime de centimetru) grosime. Pentru c─â este at├ót de sub╚Ťire, este transparent ╚Öi nu este vizibil pentru ochiul liber. C├ónd sunt stocate la temperatura mediului ambiant ╚Öi relativ─â nivelurile de umiditate de 70% sau mai jos, grosimea de oxid cre╚Öte extrem de lent. Plus, arcul polaritate invers─â tinde s─â se dezbrace ├«n jos oxizi. Prin urmare, ├«n cazul ├«n care aluminiul este depozitat ├«ntr-o zon─â uscat─â, eliminarea ├«nainte de sudare a oxidului va fi foarte u╚Öoara sau inutila.
Cu toate acestea, ├«n cazul ├«n care aluminiul este supus la temperaturi de peste 93 ┬░ C ╚Öi / sau un nivel foarte ridicat de umiditate, grosimea stratului de oxid poate cre╚Öte rapid. Din aceasta cauza, urm─âtoarele instruc╚Ťiuni sunt sugerate:
ÔÇó plac─â de aluminiu, care a devenit vreodat─â umeda ar trebui s─â fie casate. Cutii de s├órm─â sudura aluminiu ├«n cazul ├«n care cutia de carton s-a udat pe interior ar trebui s─â fie aruncat─â.
ÔÇó aluminiu nu ar trebui s─â fie depozitat ├«n exterior.
ÔÇó S├órma desudura de aluminiu ar trebui s─â fie stocate ├«n cutia original─â
ÔÇó Este de ajutor pentru a stoca ├«ntr-un dulap de s├órm─â ├«nchis care este ├«nc─âlzit cu aproximativ 6 ┬░ C mai sus fata de temperatura ambiant─â pentru a reduce umiditatea relativ─â.  
ÔÇó Sarma de sudura , care nu va fi folosita in 2 zile sau mai mult ar trebui s─â fie demontata de la alimentatorul de s├órm─â,╚Öi depozitata ├«n mod corespunz─âtor. 

Sudura aluminiu in regim TIG 


Cum îmi pregătesc cordonul meu sudură?
 
Cur─â╚Ťarea zonei de sudur─â de metal de umplere este un foarte important─â. Scoate╚Ťi tot uleiul, gr─âsimea, murd─âria, vopsea, etc prezen╚Ťa acestor contaminan╚Ťi pot duce la instabilitate arc sau suduri contaminate.
 

 Prindere poate fi necesar─â ├«n cazul ├«n care piesa nu poate fi sus╚Ťinut─â ├«n timpul sud─ârii -  aveti grija ca piesa care urmeaza sa fie sudata sa fie bine fixata
 

Tact sudur─â
Realizati  puncte mici de sudura (5-6 mm) de-a lungul pieselor de lucru pentru a le ╚Ťine ├«mpreun─â.

Cum pot pozi╚Ťiona torta mea TIG pentru diferite tipuri de sudura?


pozitionare sudura tig

Ce pot face pentru a ├«mbun─ât─â╚Ťi arc de sudura?

     Utiliza╚Ťi electrodul de tungsten cu diametrul cel mai mic posibil pentru intensitatea pe care o utiliza╚Ťi.
     Achizi╚Ťionarea de tungsten de cea mai ├«nalt─â calitate disponibil─â - solicita distribuitorul pentru Miller-branded tungsten.
     Utiliza╚Ťi o tor╚Ť─â de calitate premium si cleste de masa fix.
     P─âstra╚Ťi torta de sudura c├ót mai scurt─â posibil si  mutati sursa de alimentare c├ót mai aproape posibil de locul de munc─â.
     Asigura╚Ťi-v─â c─â electrodul de sudura MMA-Stick este deta╚Öat de aparat ├«nainte de sudare TIG.
     Verifica╚Ťi ╚Öi str├ónge╚Ťi toate conexiunile.
      Utiliza╚Ťi 100% argon protectie.

     C├ónd sudati aluminiu utilizeaz─â curent alternativ ╚Öi electrod tungsten ceriat (banda gri de identificare), sau 1,5% lanthanat (banda de aur identificarea).

     La sudarea o╚Ťelului ╚Öi a o╚Ťelului inoxidabil, folosi╚Ťi DC-dreapt─â polaritate (DCEN) ╚Öi de 2% thoriated (band─â ro╚Öie identificarea) tungsten. Se utilizeaza cu varful ascu╚Ťit.
     Utiliza╚Ťi ├«ntotdeauna o tehnic─â ├«mpingere cu torta TIG.


 Aveti in link-ul atasat un manual complet pentru sudura TIG Miller .

Manual utilizare aparat de sudura Miller STI160


Mai jos aveti cateva sectiuni din manualul de utilizare al invertorului de sudura Miller STI 160.

V─â mul╚Ťumim ╚Öi felicit─âri pentru alegerea Miller. Acum pute╚Ťi finaliza lucrarea ╚Öi o pute╚Ťi realiza ├«n mod corespunz─âtor. ╚śtim c─â nu ave╚Ťi timp s─â o face╚Ťi ├«n niciun alt mod.
Din acest motiv, ├«n momentul ├«n care Niels Miller a ├«nceput s─â construiasc─â aparatele de sudat cu arc electric ├«n 1929, s-a asigurat c─â produsele sale ofer─â o valoare ├«ndelungat─â ╚Öi o calitate superioar─â. Ca ╚Öi ├«n cazul dumneavoastr─â, clien╚Ťii s─âi nu ├«╚Öi permiteau nimic mai pu╚Ťin. Produsele Miller trebuiau s─â dep─â╚Öeasc─â toate a╚Ötept─ârile. Acestea trebuiau s─â fie cea mai bun─â variant─â de pe pia╚Ť─â.

├Än prezent, oamenii care construiesc ╚Öi comercializeaz─â produsele Miller continu─â tradi╚Ťia. Au r─âmas la fel de dedica╚Ťi furniz─ârii de echipamente ╚Öi servicii care ├«ntrunesc standardele de calitate ╚Öi de valoare stabilite ├«n 1929.
Prezentul manual al Proprietarului inten╚Ťioneaz─â s─â v─â ofere asisten╚Ť─â pentru a beneficia la maxim de produsele dumneavoastr─â Miller. V─â recomand─âm s─â citi╚Ťi  indica╚Ťiile de siguran╚Ť─â. Acestea v─â vor ajuta s─â v─â proteja╚Ťi de eventualele pericole prezente la locul de munc─â. Ne-am asigurat c─â instalarea ╚Öi operarea sunt rapide ╚Öi facile. Cu ajutorul Miller, v─â pute╚Ťi baza pe ani ├«ntregi de servicii fiabile, cu ├«ntre╚Ťinerea corespunz─âtoare. ╚śi, dac─â din orice motiv, unitatea va necesita repara╚Ťii, am furnizat sec╚Ťiunea de Depanare care v─â va ajuta s─â afla╚Ťi care este problema. Lista de componente v─â va ajuta apoi s─â hot─âr├ó╚Ťi ce component─â specific─â este necesar─â pentru solu╚Ťionarea problemei.
V─â furniz─âm de asemenea informa╚Ťii referitoare la garan╚Ťie ╚Öi la service pentru modelul dumneavoastr─â specific.
Miller Electric produce o line complet─â de aparate de sudur─â ╚Öi de echipamente aferente sudurii. Pentru mai multe informa╚Ťii referitoare la alte produse calitative Miller, contacta╚Ťi-v─â distribuitorul local Miller pentru a primi cel mai recent catalog al liniei complete sau fi╚Öe de catalog individuale.

Aparat de sudura Miller invertor sudura

Curent sudura invertor Miller

Conectarea energiei de intrare monofazice pentru 230 VCA la aparatul de sudura:
Conectare aparat sudura la retea curent
   Deconecta╚Ťi ╚Öi   bloca╚Ťi/opri╚Ťi
      
alimentarea înainte de conectarea conductorilor de intrare de la unitate.
  Conecta╚Ťi ├«ntotdeauna mai ├«nt├ói conectorul verde sau verde/galben la borna de alimentare cu ├«mp─âm├óntare ╚Öi niciodat─â la o born─â de faz─â.
1     Conductor de intrare negru ╚Öi alb  (L1 ╚Öi L2) 
2     Conductor de ├«mp─âm├óntare verde sau verde/galben
3     Cablu de alimentare.
4     Dispozitiv de deconectare (comutatorul indicat ├«n pozi╚Ťia OPRIT)
5     Borna de ├«mp─âm├óntare a dispozitivului de deconectare
6     Bornele de faz─â ale dispozitivului de deconectare
Conecta╚Ťi conductorul verde sau verde/galben de ├«mp─âm├óntare mai ├«nt├ói la borna de ├«mp─âm├óntare a dispozitivului de deconectare.
Racorda╚Ťi conductorii de intrare L1 ╚Öi L2 la bornele de faz─â ale dispozitivului de deconectare.
7     Protec╚Ťie la supracurent
Selecta╚Ťi tipul ╚Öi dimensiunea sistemului de protec╚Ťie la supracurent prin utilizarea Sec╚Ťiunii  3-8 (comutatorul de deconectare cu siguran╚Ť─â indicat).
├Änchide╚Ťi ╚Öi bloca╚Ťi u╚Öa de pe dispozitivul de deconectare. ├Ändep─ârta╚Ťi dispozitivul de blocare/oprire ╚Öi mi╚Öca╚Ťi ├«ntrerup─âtorul ├«n pozi╚Ťia Pornit.Comenzi pentru aparat sudura STi 160Configurare aparat sudura Miller


Bornele de ie╚Öire ale sudurii sunt sub tensiune ├«n momentul ├«n care puterea este Pornit─â ╚Öi Lumina ÔÇ×Preg─âtitÔÇŁ este aprins─â.
1    Borna de ie╚Öire pozitiv─â a sudurii
2    Borna telecomenzii
3    Borna de ie╚Öire negativ─â a sudurii
4    Comanda de reglare a amperajului /instal─ârii
5    Afi╚Öajul ampermetrului ╚Öi al parametrilor
(aparat de m─âsur─â)
6    Comutatorul selectorului de proces/instalare
7    Lumina sudur─â cu electrod ├«nvelit (LED)
8    Lumina ÔÇ×Preg─âtitÔÇŁ  (LED)
9    Lumina de instalare (LED)
Preg─âti╚Ťi unitatea pentru sudur─â urm├ónd pa╚Öii urm─âtori:
Conecta╚Ťi portelectrodul la borna de ie╚Öire a aparatului.
Conecta╚Ťi clema de sudur─â la borna de ie╚Öire negativ─â a aparatului.
├Än func╚Ťie de caz, racorda╚Ťi o telecomand─â op╚Ťional─â la borna pentru telecomand─â pentru a controla de la distan╚Ť─â amperajul sudurii.
Porni╚Ťi alimentarea cu energie. Acorda╚Ťi timp unit─â╚Ťii pentru finalizarea ciclului de intrare ├«n func╚Ťiune.
Ap─âsa╚Ťi ╚Öi elibera╚Ťi comanda regl─ârii amperajului/implement─ârii pentru a selecta sudur─â cu electrod ├«nvelit (Sudura cu electrod ├«nvelit) ╚Öi LED-ul corespunz─âtor luminii. Sistemul de m─âsurare cu afi╚Öaj indic─â ARC timp de trei secunde ╚Öi setarea implicit─â din fabric─â de 80 amperi.
Setarea de reducere a tensiunii

Pentru a modifica setarea de reducere a tensiunii, urma╚Ťi pa╚Öii urm─âtori:Ap─âsa┼úi ┼či ┼úine┼úi ap─âsat─â Comanda Process/Set-Up Adjustment (Reglarea procesului/instal─ârii) pentru a intra ├«n modul de instalare.
În momentul intrării, lumina de instalare începe să se aprindă intermitent, iar aparatul de măsură cu afișaj indică VRD.
Op╚Ťiunea implicit─â de Reducere a tensiunii este Oprit─â. Utiliza╚Ťi comanda regl─ârii amperajului/implement─ârii pentru activare sau muta╚Ťi setarea pe Pornit.
├Än momentul activ─ârii Reducerii tensiunii, lumina de Sudur─â cu electrod ├«nvelit se aprinde intermitent ├«n mod continuu. VRD este setat la 20 de vol╚Ťi.
Unitatea va ie╚Öi automat din meniul de instalare ├«n cazul ├«n care nu se detecteaz─â nicio activitate timp de peste trei secunde. Ap─âsa╚Ťi ╚Öi ╚Ťine╚Ťi ap─âsat─â comanda Process/Set-Up Adjustment (Reglarea procesului/instal─ârii) pentru a reintra ├«n modul de instalare.
Setarea Hot Start
Utiliza╚Ťi Hot Start (curent m─ârit la pornire) pentru a m─âri amperajul de ie╚Öire la ├«nceperea unei suduri, pentru a preveni lipirea electrozilor.
Pentru a modifica setarea Hot Start, urma╚Ťi pa╚Öii urm─âtori:
├Än meniul de instalare, ap─âsa╚Ťi ╚Öi elibera╚Ťi comutatorul Process/Set-Up Selector (Selector de proces/instalare). Lumina de instalare va continua s─â se aprind─â intermitent. Sistemul de m─âsurare cu afi╚Öaj va indica HS.
Utiliza╚Ťi comanda regl─ârii amperajului/implement─ârii pentru a modifica amperajul de la 0 la 50 de procente din valoarea de amperaj presetat─â, unde 15 procente este valoarea implicit─â. Valoarea de amperaj Hot Start maxim─â este de 150 amp.
  Exemplu: Dac─â amperajul presetat este de 90 amp, 0% = 90 amp, 50% = 135 amp.

Setarea Arc Force:
Utiliza╚Ťi Arc Force (For╚Ťa arcului) pentru a m─âri amperajul la scurt circuit la tensiunea redus─â ├«n arc electric. Seta╚Ťi valoarea 0 pentru un amperaj de sudur─â normal. Roti╚Ťi butonul de comand─â ├«n sensul acelor de ceasornic pentru a m─âri amperajul la scurt circuit.
Pentru a modifica setarea For╚Ťei cu arc, urma╚Ťi pa╚Öii urm─âtori:
├Än meniul de instalare, ap─âsa╚Ťi ╚Öi elibera╚Ťi comutatorul Process/Set-Up Selector (Selector de proces/instalare). Lumina de instalare va continua s─â se aprind─â intermitent.
Utiliza╚Ťi comanda regl─ârii amperajului/implement─ârii pentru a modifica amperajul de la 0 la 50 de procente din valoarea de amperaj presetat─â, unde 15 procente este valoarea implicit─â. Setarea maxim─â pentru Arc Force este de 150 amp.
Exemplu: Dac─â amperajul presetat este de 90 amp, 0% = 90 amp, 50% = 135 amp.
Anti Stick
Anti Stick (Anti lipire) previne lipirea electrodului în timpul sudării.
Aceast─â func╚Ťie este activat─â automat ├«n momentul utiliz─ârii procesului de Sudura cu electrod ├«nvelit. Anti Stick m─âre╚Öte amperajul ├«n momentul ├«n care tensiunea ├«n arc electric este mai mic─â de zece vol╚Ťi timp de peste dou─â secunde.
Limitele amperajului pentru Sudura cu electrod învelit variază de la 4 la 150 amp
Alegeti aparatul de sudura Miller potrivit


Incercam mai jos sa va ajutam in alegerea aparatului de sudura potrivit pentru aplicatia si nivelul de experienta pe care il aveti.


Aparate de sudura industriale Miller


Aparate de sudura MIG (GMAW):

- cel mai usor procedeu de sudura de invatat
- posibilitatea de a suda cu viteza mare
- ofera posibilitatea unui control bun al sudurii la materiale subtiri
- sudura "curata"
- aceleasi aparate pot fii folosite si la sudura cu sarma de sudura plina - flux

Gama de aparate de sudura mig-mag Miller


Aparate de sudura MIG pulsat:

- flexibilitate si productivitate crescuta - aproape toate metalele pot fii sudate in orice pozitie
- sudeaza metale de la foarte subtiri la groase
- nivele de strop virtual inexistent
- utilizare sarma de diametru mai mare pentru nivel de depunere sudura crescut

Aparate de sudura cu sarma plina - flux 

- calitate similara cu sudura cu electrod pe materiale murdare sau ruginite
- nivel de patrundere adanc
- sudura fara gaz de protectie

 Aparate de sudura MMA - cu electrod invelit

- mai potrivite pentru sudura in medii exterioare cu vant
- mai potrivite pentru sudura materialelor murdare sau ruginite

Gama de aparate de sudura cu electrod Miller


Aparate de sudura TIG:

- realizeaza sudura de calitatea ce mai buna si sudura cea mai precisa
- realizeaza sudura cu aspectul estetic cel mai bun
- permite ajustarea caldurii de sudura in timpul sudurii

Aparate de sudura TIG Plusat:

- control sporit la sudura materialelor subtiri si nivel de distorsionare mai mic

Aparat de sudura TIG Miller STH160

Sudura TIG Miller

Aparat de sudura Miller Dynasty 700


Dupa ce ati ales tipul de aparat de care aveti nevoie trebuie sa aveti in vedere sursa de putere:

- aparate de sudura monofazate 230V
- aparate de sudura trifazate 380V
- aparate de sudura autonome - generatoare de sudura


Ideal este sa alegeti un aparat de sudura dupa un studiu amanuntit al caracteristicilor acestui aparat si al necesitatilor de sudura.

Pentru aparatele de sudura Miller va invitam la showroom sa testati toata gama si sa vedeti in practica diferentele intre tipurile de sudura.
Aparate de sudura Miller - Catalog 2013


La inceput de an Miller Electric Mfg. Co. - USA  a lansat catalogul de produse 2013 si noutatile din gama aparatelor de sudura Power of Blue.

Aparate de sudura Miller 2013
Aparate de sudura Miller 2013

Catalogul complet se poate downloada direct de pe site-ul Miller USA : catalog Miller 2013
Sudura aluminiu folosind aparate de sudura Mig Pulsat


Aparatele de sudura Miller  dotate cu functie Synergic si Synergic Pulsat (de exemplu MPI220) oferta o alternativa mult mai productiva pentru sudura materialelor de din aluminiu fata de aparatele de sudura TIG/WIG.

Mai jos va prezentam cateva prezentari video pentru a va edifica legat de sudura in regim mig pulsat:
Puteti sa testati sudura in regim mig pulsat la depozitul nostru : Magazin Sudura

Prezentare video aparate de sudura migIncepem o serie de prezentari video pentru gama de aparate de sudura Miller USA.

Pentru inceput orice atelier are nevoie de un aparat de sudura mig.

In functie de grosimea materialelor sudate puteti sa ramaneti in gama monofazata (maxim 5mm grosime metal) sau este nevoie sa treceti la un aparat trifazat - eventual echipat cu grup de racire cu lichid pentru cazurile in care grosimea sudurii este mai mare.

Manual de utilizare transformator de sudura
DISPOZITIVE DE CONTROL, DE REGLAJ SI CONECTARE (vezi fig. alaturata)
1.     Comutator
2.     Scala reglaj curent
3.     Bec avertizare termostat
4.     Maneta reglare curent
5. INSTALARE
Plasati aparatul  intr-un spatiu ventilat (circulatie de aer fortata cu ventilator) si asigurati-va ca in aparat nu pot intra particule de praf, vapori corozivi, sau umezeala

ATENTIE!
Inainte de a bransa aparatul verificati dacã tensiunea si frecventa de functionare înscrise pe plãcuta aparatului coincid cu tensiunea si frecventa din retea.
Aparatul se alimenteazã prin trei conductori (2p+1). Conductorul de culoare galben/verde serveste la împãmântarea aparatului (PE).

Asigurati un stecher corespunzator si verifcati conectarea corecta a cablului de alimentare
Aparatul este dotat cu sistem dublu de alimentare si la modificarea tensiunii de alimentare se va asigura schimbarea stecherului si se va regla comutatorul si surubul de blocare al comutatorului în pozitia corespunzãtoare tensiunii disponibile.
ATENTIE!
Nerespectarea acestor reguli va face ineficient sistemul de protectie prevãzut de constructor (clasa I), cu consecinte grave asupra personalului utilizator si conduce la pierderea garantiei.

5.2.PROTECTIA TERMOSTATICA
Aparatul este protejat contra supraîncãlzirii prin intermediul unui termostat. Interventia termostatului are ca efect debransarea circuitului de alimentare în momentul în care transformatorul atinge temperatura prestabilitã si aprinderea becului galben aflat pe panoul fontal al aparatului (3). Dupã câteva minute de rãcire, aparatul se rebranseazã automat, becul galben stingându-se.

5.3.BRANSAREA CABLURILOR DE SUDARE
TOATE CONEXIUNILE CIRCUITULUI DE SUDARE TREBUIE REALIZATE CU APARATUL DEBRANSAT DE LA RETEAUA ELECTRICA
CABLUL DE MASÃ
Cablul de mas├ú trebuie legat direct la piesa ce urmeaz├ú a fi sudat├ú, asigur├ónd un contact perfect. Evitati suprafetele vopsite si /sau p├úrtile nemetalice. Celalalt capat al cablului , prevazut cu mufa de conectare rapida va fi  conectat la borna cu simbolul:  
CABLUL CLESTELUI PORT-ELECTROD
Clestele portelectrod se fixwaza la una dintre extremitati, iar cealata extremitate, prevazuta cu mufa speciala se conecteaza la borna cu simbolul   

ATENTIE
-Strângeti bine extremitãtile cablurilor pentru a evita supraîncãlzirea bornelor.
-Mufele de conectare se vor rasuci bine in borne pentru a asigura un cantact cat mai bun si a evita supraincalzirea
-Utilizati cabluri port-electrod, respectiv de masã cu lungimi cât mai reduse (evitati folosirea cablurilor cu lungime mai mare de 6 metri);
-Utilizarea pieselor metalice care nu fac parte din ansamblul de sudat poate fi periculoasã si va da rezultate nesatisfãcãtoare.

5.4. MASCA DE PROTECTIE
Masca de protectie trebuie utilizatã pe toatã durata procesului de sudare în scopul protejãrii ochilor de radiatiile luminoase generate de arcul electric. In acelasi timp masca permite observarea procesului de sudare.

6. SUDAREA-  DESCRIEREA PROCEDEULUI
-  Folositi electrozi inveliti destinati sudarii in arc electric.
-  Urmati indicatile facbricantului de electrozi pentru alegerea polaritatii corecte.
Curentul de sudare se va alege în functie de diametrul electrodului utilizat si de tipul de îmbinare doritã (vezi tabelul de mai jos )

Diam max
CURENT  SUDARE(A)
(mm)
min
max.
1.6
25
50
2
40
80
2.5
60
110
3.2
80
160
4
120
200

-  V├ú amintim c├ú, pentru acelasi diametru de electrod, pentru sudarea ├«n plan orizontal se vor alege valori mari ale curentului, ├«n timp ce pentru sudarea ├«n plan vertical se vor utiliza valori mici.
-  Caracteristicile mecanice ale piesei sudate sunt determinate, ├«n afar├ú de valoarea aleas├ú a curentului, de diametrul si calitatea electrodului, lungimea arcului, viteza de executie si depozitarea corect├ú a electrozilor care trebuie s├ú fie protejati contra umidit├útii
EXECUTAREA SUDÃRII
Tinand masca de sudura in DREPTUL FETEI, pentru amorsarea arcului electric se freacã vârful electrodului de piesã, mentinând în permanentã masca pe fatã. Miscarea este similarã cu aceea pe care o facem încercând sã aprindem un chibrit; este metoda cea mai corectã de amorsare a arcului.
ATENTIE: nu loviti electrodul de piesã; acest lucru nu va face decât sã deterioreze învelisul electrodului, amorsarea devenind mai dificilã.
-  Din momentul amors├úrii arcului, c├úutati s├ú mentineti distanta c├ót mai constant├ú ├«ntre electrod si pies├ú pe toata durata sud├úrii (distanta recomandat├ú este egal├ú cu diametrul electrodului folosit). Inclinati electrodul la 20-30┬░ fata de vertical├ú ├«n sensul de avans.
-  La sfirsitul cordonului de sudura, se intoarce  electrodul putin inapoi, pentru evitarea formarii de cratere, apoi se ridica repede, pentru intreruperea arcului.

7.   INTRETINERE

ATENTIE!
Nu umblati în interioriul aparatului înainte de a-l fi debransat de la reteaua de alimentare.
Eventualele controale efectuate sub tensiune în interiorul aparatului pot provoca socuri electrice datorate contactului direct cu pãrtile aflate sub tensiune.
-Inspectati aparatul cu reguralitate, in functie de frecventa de utilizare si de starea de curatenie a spatiului de lucru.
-Indepartati praful din interiorul aparatului cu un jet slab de aer comprimat.
-Daca este necesar, ungeti partile mobile ale aparatului cu un strat subtire de vaselina de inalta temperatura.
-Dupa ce operatia de verificare s-a terminat, reasamblati aparatul si strangeti bine suruburile de fixare.
-Nu efectuati sub nici o forma operatii de sudare cu aparatul deschis.

Manual de utlizare aparat de taiere cu plasma Telwin Technology Plasma 41

1.   INTRODUCERE SI DESCRIERE GENERALA
2.1.ARCUL DE PLASMA SI PRINCIPII DE BAZA PENTRU EXECUTAREA OPERATIEI DE TAIERE IN PLASMA
-          Plasma este un gaz incalzit la o temperatura foarte inalta. Astfel el se ionizeaza si devine un bun conductor electric.
-          Taierea in plasma foloseste plasma pentru a transfera arcul electric partii metalice care se topeste prin incalzire si apoi se separa.
-          Capul de taiere necesita o alimentare cu aer comprimat pentru a se putea genera plasma si a se raci in acelasi timp.
-          Ciclul de taiere debuteaza printr-un arc de inalta tensiune si la inalta frecventa (IF) care amorseaza un arc pilot intre electrod (polarizat negativ) si capul de taiere (polarizat pozitiv).
-          Apropiind capul de taiere de piesa ce urmeaza a fi taiata (conectata la polaritate pozitiva (+)) arcul electric este transferat catre piesa creindu-se un arc in plasma intre electrod (-) si piesa.
-          Arcul pilot de inalta frecventa este oprit de indata ce arcul in plasma se produce intre electrod si piesa.
-          Timpul de mentinere al arcului pilot este de maximum 2 secunde. Daca transferul arcului nu se realizeaza in acest interval de timp ciclul este imediat oprit cu exceptia aerului comprimat.
-          In vederea initializarii unui nou ciclu este necesar ca butonul capului de taiere sa fie reapasat.

2.2. ACCESORII OPTIONALE
-          Trusa taiere circulara
-          Electrod
-          Duza
-          Portduza
-          Difuzor izolant
-          Ghidaj magnetic, 1 m

2.   CARACTERISTICI TEHNICE
3.1. DATE TEHNICE INSCRIPTIONATE PE APARAT
Datele tehnice sunt inscriptionate pe panoul spate, cu urmatoarele simboluri:
a).Performantele circuitului de taiere:
1.     Uo: Valoarea maxima a tensiunii in gol (circuitul deschis)
2.     I2 / U2: curentul si tensiunea corespunzatoare U2=(80+0,04I2)V ce poate fi furnizata de aparat in timpul taierii
3.     X: ciclul de lucru : indica durata in care aparatul poate furniza o anumita valoare a curentului si este exprimat in procente la cicluri de 10 minute (ex. 60%= 6min. taiere, 4 min pauza)
b). Specificatii tehnice pentru sursa de alimentare:
4.      (1) numar de faze si frecventa sursei 50 Hz (limita admisa ┬▒15%)
5.     230 V : valoarea tensiunii de alimentare
6.     I1max: curentul maxim consumat de linie si I1ef: curentul maxim consumat efectiv
7.     Clasa de protectie IP 23. Contactul degetelor cu partile interne si penetrarea picaturilor in cadere cu o inclinatie de pana la 60┬░ este imposibila.
8.     Simbolul S: indica posibilitatea efectuarii taierilor in mediu cu risc la socuri electrice (spre exemplu in proximitatea unor mase metalice mari)
9.     Simbol pentru procedeul de taiere cu plasma
10.   Simbol pentru structura interna a aparatului : invertor cu convertizor static
11.   EN 60974 ÔÇô 1 ; Norma EUROPEANA pt. aparatele de sudura cu arc si taiere cu plasma
12.   Tipul aparatului
13.   Denumirea fabricantului
14.   A/V - V/A : indica plaja de reglaj a curentului de taiere ( min-max) la tensiunea corespondenta a arcului
15.   Seria de fabricatie, necesara pentru identificarea pieselor de schimb si acordarii de consultanta tehnica
16.                          valorile pentru sigurantele lente folosite pentru protectia  liniei
17.   Simboluri referitoare la normele de protectia muncii, conform legislatiei in vigoare
Nota:Exemplele date arata semnificatia simbolurilor si figurilor; valorile exacte pentru aparatul dumneavoastra pot fi citite direct pe placa indicatoare de pe aparat.
ATENTIE !
- Numai capul de taiere cu care este livrat aparatul se potriveste la sursa de curent.
- Nu utilizati capul de taiere sau alte subansamble ale aparatului in alte scopuri.
- Daca aceste reguli nu sunt respectate atunci pot aparea defectiuni si se pot produce accidente.
3.2. ALTE DATE TEHNICE
MODEL
I2  max
Valoare siguranta
Cablu masa
TECHNOLOGY  PLASMA 41
28,5 A
16 A
25 mmp

3.   DESCRIEREA APARATULUI DE TAIERE CU PLASMA
Echipamentul de taiere cu plasma se livreaza complet cu cablu de alimentare, cablu de masa cu cleste si pistolet de taiere.
Aparatul necesita o sursa suplimentara de aer comprimat pentru realizarea plasmei.
Sursa de putere are urmatoarele caracteristici principale :

MODEL
TECHNOLOGY PLASMA 41
CLASA PROTECTIE
I
GRAD DE PROTECTIE
IP 23
GRAD IZOLATIE
F
DIMENSIUNI
430x165x270 mm
GREUTATE
7,7 kg

 CARACTERISTICI  INTRARE (tab. 1)

MODEL
TECHNOLOGYPLASMA 41
ALIMENTARE
50Hz( 1 ph ) V
230
CICLU DE LUCRU
%
100
30
CURENT ABSORBIT
A
14,2
28
PUTERE
kW
2,3
4,5
FACTOR PUTERE
cos¤ć
0.68
0.71
SIGURANTE
A
16

CARACTERISTICI  IESIRE (tab. 2)
MODEL
TECHNOLOGY PLASMA 41
CICLU DE LUCRU
%
100
30
TENSIUNE IN GOL 
V
405
TENSIUNE DE TAIERE
V
88,8
96
CURENT TAIERE
A
22
40
GROSIME
Mm
2
12

a). DESCRIEREA COMENZILOR SI A SEMNALELOR DE PE PANOUL FATA

-          Potentiometru de reglare curent de taiere
-          Indicator alimentare (verde) ;
-          Indicator pistolet sub tensiune (galben) - al 2-lea bec din dreapta ; se aprinde in momentul apasarii pe butonul pistoletului si semnalizeaza alimentarea circuitului de taiere si a pistoletului ; la oprirea apasarii pe butonul pistoletului becul se stinge ; becul galben este stins cand se realizeaza racirea pistoletului (cca.30 sec dupa oprirea taierii), daca nu s-a transferat arcul pilot, daca se intrerupe arcul datorita distantei prea mari fata de piesa, la departarea pistoletului de piesa sau daca a intrat in functiune unul din sistemele de protectie.
-          Indicator functionare protectie termica generala (galben - al 3-lea bec de la dreapta  ) ; semnalizarea acestuia indica o supraincalzire a componentelor circuitului de putere, sau valori necorespunzatoare ale tensiunii de alimentare ; pe durata functionarii acestui indicator masina nu functioneaza ; se revine la functionarea normala autpmat la cca.4 sec de la eliminarea defectiunilor.
-          Indicator presiune aer necoraspunzatoare (rosu - al 4-lea bec de la dreapta si becul galben de protectie termica lumineaza simultan); semnalizeaza ca persiunea de aer comprimat este insuficienta pentru functionarea aparatului ; aparatul este decuplat automat ; la refacerea parametrilor aparatul reintra in functiune.
-          Conexiunea pistoletului
-          Conexiunea cablului de masa
-          Manometru presiune aer comprimat ; reglarea presiunii se face de la butonul filtrului de aer montat pe panoul spate.

b). DESCRIERE PANOUL SPATE

-          Comutator general PORNIT (ON ) / OPRIT (OFF)
-          Cablu de alimentare
In pozitia ON masina este gata de lucru si pe panoul fata se va aprinde becul verde ( primul bec din dreapta ) ; circuitele de control si de lucru sunt alimentate, dar pistoletul nu este sub tensiune (STAND BY). In poz.OFF toate circuitele sunt scoase de sub tensiune.
-          Placa date tehnice
-          Racord filtru de aer

c). PISTOLETUL DE TAIERE

Intrerupatorul pistoletului este singurul dispozitiv de control al pornirii si opririi operatiilor de taiere.
Eliberarea butonului conduce la oprirea imediata a alimentarii pistoletului si in consecinta la oprirea procesului de taiere, cu exceptia aerului pentru racirea pistoletului, care se opreste automat la cca. 30 sec.
Pentru a evita manevre accidentale, care sa conduca la pornirea ciclului de taiere fara un control precis, sunt evitate prin faptul ca  este necesar sa se apese butonul pistoletului cel putin 500 ms pentru activarea sa.

4.   INSTALARE
Aparatul se va conecta la retea verificand ca datele acesteia sa corespunda celor mentionate in tabelul de mai sus.
Evitati utilizarea aparatului in zone cu mult praf
Clestele de masa se va conecta la piesa ce urmeaza sa fie decupata asigurand un contact cat mai bun si cat mai aproape de zona ce urmeaza sa fie decupata. Evitati conectarea pe suprafete oxidate sau acoperite cu vopsea pentru a asigura functionarea corecta a sistemelor de protectie si pentru o calitate corespunzatoare a taieturii.
Sursa de putere se va instala intr-o zona cat mai curata, fara praf sau vapori, asigurand o buna ventilatie corespunzatoare pentru racire.
Asigurati un spatiu liber in jurul sursei de putere si, de asemenea, asigurati un spatiu corespunzator sub piesa ce urmeaza a fi taiata pentru a permite degajarea jetului de plasma.

5.   TAIEREA CU PLASMA
6.1. OPERATII PRELIMINARE
VERIFICATI RESPECTAREA NORMELOR DE PROTECTIE INAINTE DE A INCEPE ORICE LUCRARE.
Porniti aparatul de la comutatorul principal.
Reglati curentul de taiere necesar, in functie de material si de grosimea acestuia, pentru a obtine cele mai bune rezultate
Apasati butonul pistoletului si verificati ca aerul functioneaza (cca. 30 sec dupa eliberarea butonului).
Lasati sa curga aerul pentru racire astfel incat sa se curete pistoletul de eventualele impuritati.

6.2. DESCRIEREA PROCEDEULUI
Acest model de aparat lucreaza cu amorsare prin contact, respectiv duza trebuie pusa in contact cu materialul ce urmeaza sa fie taiat. Efectuarea unor contacte incorecte poate duce la uzura prematura a componentelor pistoletului.
Duza se va apropia de marginea materialului (2-3 mm) si se apasa butonul pistoletului. La cca.0,5 sec, dupa ce se porneste aerul, se amorseaza arcul pilot (cca.2 sec) si, daca distanta este corecta, se transfera arcul pe materialul ce trebuie taiat. Se deplaseaza pistoletul pe suprafata de taiat, cu o miscare cat mai uniforma si urmarind ca jetul de plasma sa treaca dincolo de piesa care se taie. Viteza de deplasare va fi corelata cu grosimea ce trebuie taiata si cu calitatea suprafatei care trebuie obtinuta.
Cand se ajunge la marginea materialului sau daca pistoletul se indeparteaza de material procesul se intrerupe automat. De asemena procesul se intrerupe daca se elibereaza butonul pistoletului, cu exceptia aerului de racire.
In cazul in care se doreste gaurirea materialului sau sa se inceapa taierea de la centrul acestuia (pentru grosimi de max.1,5 mm) se va ataca taietura cu pistoletul inclinat la cca. 60┬║ fata de verticala si pe masura ce se strapunge materialul se aduce pistoletul in pozitie verticala continuand taierea. Pistoletul se aseaza in pozitie inclinata pentru a evita ca particolele metalice sa obtureze duza si, totodata, evita intoarcerea jetului de plasma in pistolet, ceea ce produce uzura mai rapida a pieselor pistoletului.
6.3. DEFECTE UZUALE
In timpul procesului de debitare pot apare diverse defecte, cele mai uzuale fiind cauzate de operara necorespunzatoare.
Defecte
Cauze posibile
Remediu
Penetrare insuficienta
-         Viteza prea mare.
-         Curent slab.
-         Inclinare prea mare a pistoletului
-         Grosime prea mare.
-         Duza sau electrod uzate sau nepotrivite
Micsorati viteza
Mariti curentul
Pozitionati corespunzator

Verificati si inlocuiti
Formare de bavuri
-         Viteza de taiere prea mica
-         Electrod sau duza uzate
Mariti viteza
Inlocuiti
Arcul pilot se amorseaza dar nu este urmat de arcul de taiere
-         Verificati prinderea cablului de masa la piesa de prelucrat si starea suprafetelor acesteia - (sa nu fie vopsita sau oxidata)

Taietura inclinata (nu este perpendiculara pe suprafata)
-         Pozitie incorecta a pistoletului
-         Gaura duzei nu este simetrica cu electrodul sau montare incorecta a oieselor
Corectati pozitia
Verificati
Uzura excesiva a componentelor pistoletului
-          Aer umed sau cu ulei
-          Portduza uzata
-          Amorsare excesiva a arcului pilot in aer
Verificati
Inlocuiti
Evitati
Arcul pilot se dezamorseaza cu  intermitenta
-          Prindere proasta a cablului de masa
-          Viteza de taiere prea mica.
-          Electrod sau duza uzata.
-          Butonul de actionare a capului de
taiere face contact necorespunzator
Verificati
Mariti viteza
Inlocuiti
Apasati bine butonul si verificati
Duza supraincalzita


-          Electrod uzat
-          Orificiul duzei este necorespunzator
-          Aer umed
-          Presiunea aerului necorespunzatoare
Inlocuiti
Verificati
Curatati filtrul
Verificati

Aparate de sudura la inceput de 2013


In primul rand echipa Detop.ro va ureaza un calduros La Multi Ani si multa sanatate in noul an!

In anul 2013 vom creste gama de aparate de sudura ofertate adaugand noi produse Miller din gama industriala cu 3 ani garantie.

Va invintam la showroom sudura pentru a testa produsele noastre si a face o comparatie reala intre marcile de renume in domeniu sudurii: Miller , Kemppi , Esab , Lincoln Electric.