loading
Aveti intrebari? Contactati-ne 0720 33.86.71
Importator pentru Romania al
Miller Electric USA
Vanzare exclusiv catre Persoane Juridice.

Sudarea cu sarma continua MIG-MAG (GMAW)


Un sistem MIG const─â ├«n: o surs─â de curent continuu, un derulator, o bobin─â de s├órm─â, un pistolet ┼či gaz.

Curentul este transferat la arc prin electrodul fuzibil (s├órma conectat─â la polul pozitiv); ├«n acest procedeu, metalul topit este transferat pe piesa de lucru cu ajutorul curentului arcului. Alimentarea automat─â ┼či continu─â cu material de adaos (s├órm─â) este necesar─â pentru a ├«nlocui s├órma care s-a topit ├«n timpul sud─ârii.

Metode

La sudarea MIG exist─â dou─â metode principale de transfer ┼či se clasific─â ├«n func┼úie de modul ├«n care metalul este transferat de la electrod la pies─â. Primul tip se define┼čte ca fiind transfer ├«n scurt circuit (SHORT ARC), ┼či produce o baie de metal ├«ngust─â care se r─âce┼čte repede, iar transferul de la electrod la pies─â se realizeaz─â at├ót timp c├ót electrodul este ├«n contact cu baia de metal topit. ├Än aceast─â faz─â, electrodul vine ├«n contact direct cu baia de metal topit, gener├ónd un scurt circuit care tope┼čte s├órma, motiv pentru care s├órma este ├«ntrerupt─â. Arcul se porne┼čte din nou ┼či ciclul se repet─â.

Un alt mod de transfer al metalului, se nume┼čte transfer ├«n "spray arc", ├«n acest mod, transferul metalului se realizeaz─â sub forma unor pic─âturi mici care se formeaz─â ┼či se deta┼čeaz─â de la diuza de s├órm─â ┼či sunt transferate ├«n baia de metal topit prin intermediul curentului arcului.

Procedeul de sudare MIG pulsat este un procedeu de sudare cu transfer ├«n Sprey Arc gestionat ┼či controlat corespunz─âtor ├«n care energia este transferat─â la arc ├«n impulsuri, adic─â curentul de sudare este format corespunz─âtor pentru a asigura ├«n mod instantaneu un impuls de energie ├«nalt─â. Acesta faciliteaz─â separarea ┼či transferul controlat a unei singure pic─âturi a materialului de adaos.

Curentul este apoi men┼úinut la o valoare de capabil─â s─â sus┼úin─â arcul de sudare, dar f─âr─â transferul materialului. ├Än aceste condi┼úii, baia de sudare se poate r─âci, ┼či astfel permite depozitarea regulat─â ┼či controlat─â a particulelor de metal topit pe materialul de baz─â.

Sudarea MIG pulsat asigur─â o vitez─â de sudare care este mult mai mare dec├ót la procedeul clasic Spray Arc MIG datorit─â procesului de depozitare mai eficient ┼či mai rapid. Totu┼či, exist─â o reducere substan┼úial─â a cantit─â┼úii de stropi ┼či fum ├«n timpul de refacere rezult├ónd deforma┼úii mai mici ┼či un grad optim al finis─ârii.

Parametrii de sudare
Vizibilitatea arcului reduce nevoia utilizatorului de a observa în mod strict tabela de reglaj în timp ce el poate controla direct baia de metal topit.

-Tensiunea afectează direct aspectul cordonului, dar dimensiunea cordonului sudat se poate modofica în funcţie de cerinţe prin deplasarea manuală a pistoletului pentru a obţine depuneri variabile cu tensiune constantă.

-Viteza de alimentare cu s├órm─â este propor┼úional─â cu curentul de sudare.At├ót la procedeul de sudare MIG Short-Arc/Spray-Arc ┼či c├ót ┼či la MIG pulsat, ├«n func┼úie de sursa utilizat─â, sunt disponibili parametrii de sudare cu set─âri simple, rapid sinergice definite automat ├«n baza condi┼úiilor de operare (material, grosime, gaz s├órm─â, vitez─â) care sunt controlate ├«n mod dinamic ┼či ┼úinute ├«n balan┼ú─â ├«n timpul procesului de sudare de un microprocesor. Acesta permite ob┼úinerea unor rezultate excelente la sudare ├«n ceea ce prive┼čte cantitatea, calitatea ┼či estetica ├«n toate condi┼úiile ┼či ├«n toate aplica┼úiile.

Gaze


Sudarea MIG-MAG este definită în principal de tipul de gaz folosit: inert pentru sudarea MIG (Metal Inert Gas), activ pentru sudarea MAG (Metal Active Gas)

Dioxidul de carbon(CO2)

Folosind CO2 ca ┼či gaz de protec┼úie, se ob┼úine o penetrare mare, costuri de operare mici, viteze mari de sudare, propriet─â┼úi mecanice. Pe de alt─â parte, folosirea acestui gaz creaz─â probleme de compozi┼úie chimic─â a ├«mbin─ârii, astfel exist─â o pierdere de elemente u┼čor oxidabile, simultan cu cre┼čterea con┼úinutului de carbon ├«n baia de metal.

Sud├ónd cu CO2 pur, se creaz─â de asemenea ┼či alte probleme cum ar fi stropire excesiv─â ┼či formare de porozit─â┼úi de monoxid de carbon.

Argonul


Acest gaz inert este folosit ├«n stare pur─â la sudarea aliajelor u┼čoare, ├«n timp ce la sudarea o┼úelurilor inoxidabile crom - nichel este preferabil a se folosi argon ├«n combina┼úie cu oxigen ┼či CO2 ├«n propor┼úie de 2%, acestea contribuind la stabilitatea arcului ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte forma cordonului sudat.

Heliu
Acest gaz este folosit ca o alternativ─â a argonului ┼či permite penetrare mai mare (pe materiale mai groase) ┼či viteze de avans mai mari.

Mixtur─â de argon-heliu


Asigur─â un arc mai stabil dec├ót heliul precum ┼či o penetrare, respectiv vitez─â de deplasare mai mare dec├ót argonul.

Mixtur─â de Argon-CO2┼či Argon-CO2-Oxigen
Aceste combina┼úii se folosesc la sudarea materialelor metalice, ├«n special la sudarea shortarc ├«mbun─ât─â┼úind astfel contribu┼úia specific─â de c─âldur─â. Ele se pot folosi ┼či la sudarea ├«n spary-arc. ├Än mod normal aceste combina┼úii con┼úin un procent de CO2 cuprins ├«ntre 8 - 20% ┼či oxigen ├«n jur de 5%.Sfaturi pentru sudori la inceput de drum - sudura MMA


Va oferim mai jos cateva informatii utile in alegerea sursei de sudura potrivita pentru aplicatia dvs. cat si a materialelor de adaos indicate.
Pentru orice informatii suplimentare sau pentru a testa in practica diversele tipuri de aparate va asteptam la showroom. Va rugam sa ne contactati pe e-mail office@detop.ro sau telefonic: 0720.33.86.71 pentru a programa o sesiune de demo/training.

I.Cum alegem un aparat de sudura.
Alegerea aparatului va porni, intotdeauna, de la aplicatia ce urmeaza a se realiza:

ÔÇó Ce materiale avem de sudat:
ÔÇó Ce grosimi au materialele ce se sudeaza;
ÔÇó Cat de lungi vor fi cordoanele de sudura;
ÔÇó Cat timp voi lucra zilnic;
ÔÇó Unde voi lucra : in atelier, pe santier, la nivelul solului, pe schela, in spatiu inchis sau
deschis

Foarte importanta este si problema investitiei ce trebuie facuta, care este bugetul alocat pentru aceasta investitie.
Nu trebuie sa se uite, niciodata, cine va folosi aparatul pe care intentionam sa-l achizitionam: care este nivelul de pregatire al sudorului, care sunt abilitatile sale. Cu cat sudorul este mai bine pregatit , mai atasat firmei, cu atat este mai bine sa i se puna la dispozitie un aparat mai performant pentru a scoate tot ceea ce poate da aparatul.
Nu trebuie sa uitam nici cheltuielile de exploatare ulterioare : materiale consumabile, piese de
schimb, materiale de control nedistructiv al sudurii. si, de asemenea, nu trebuie uitate materialele de protectie pentru sudor: sort, manusi, manecare, protectie pentru picioare, masca, ventilatie.
Dupa ce am stabilit toate aceste elemente, dupa ce le-am identificat si am luat deciziile, corecte, pentru fiecare element, ne consultam cu un specialist, propriu sau de la un furnizor, si alegem aparatul care sa raspunda cel mai bine nevoilor. Dar, atentie, e bine sa ne gandim si la eventualele lucrari viitoare si astfel sa incercam sa "impuscam" mai multi iepuri dintr-un singur foc.

II. Cum ne alegem electrozii cu care sa executam o sudura cu electrod invelit

Ca si in cazul aparatului se porneste tot de la aplicatia ce urmeaza a se realiza. in functie de
materialul de baza se va alege compozitia miezului ( otel, otel inox etc ). Pentru alegerea tipului de acoperire este bine sa se cunoasca cateva din avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de acoperiri si o parte sunt prezentate in tabelul de mai jos.
TIP
AVANTAJE
DEZAVANTAJE
APLICAŢII
ACID
 • Pre┼ú sc─âzut
 • Arc stabil
 • Poate fi folosit ┼či ├«n AC ┼či ├«n DC
 • U┼čor de depozitat
Zgura u┼čor de ├«ndep─ârtat
 • Baia fluid─â
 • Efect slab de cur─â┼úare
 • Generare mare de hidrogen
  Zgura nu se retope┼čte
 • Sudur─â orizontal─â
  • O┼úel carbon slab aliat
  Suduri ieftine, cu calit─â┼úi mecanice reduse
RUTILIC
 • Pre┼ú sc─âzut
 • Arc stabil
 • U┼čor de amorsat
 • Poate fi folosit ┼či ├«n AC ┼či ├«n DC
 • Aspect mai bun al sudurii
 • U┼čor de depozitat
-Baia fluid─â
-Efect slab de curăţare
-Generare mare de hidrogen

- Sudur─â orizontal─â
-Sudur─â vertical─â la grosimi mici
-Oţel carbon slab aliat, cu puţine impurităţi
-Sudură aspectuoasă, dar proprietăţi mecanice reduse
CELULOZIC
-Penetrare ridicat─â
-Prelucrare u┼čoar─â
-Zgur─â redus─â
--Este necesară o sursă DC cu tensiune în gol ridicată
-Emisie ridicat─â de hidrogen
-Cordon neregulat

-Sudură în toate poziţiile
-Sudură în locurile dificil de ajuns cu electrodul
-Oţel carbon slab aliat, cu impurităţi puţine
BAZIC
-Curăţare foarte bună
-Emisie foarte redus─â de hydrogen
-Baia rece
-Arc instabil
-Zgura se indep─ârteaz─â mai greu ┼či nu se retope┼čte
-Lucrează numai în DC
-Dificil de amorsat
- Se lucreaz─â ├«n toate pozi┼úiile, chiar ┼či la grosimi mari
-Rat─â mare de depunere
-Proprietăţi mecanice foarte bune
Dupa ce s-a hotarat si felul acoperirii se va trece la alegerea diametrului electrodului. Este bine de stiut faptul ca pe masura ce creste diametrul este nevoie de curenti mai mari, cu consecinte asupra costurilor energetice, dar, in acelasi timp, si cu aparitia unor probleme de perforare a materialului ce urmeaza sa fie sudat si cu cresterea dificultatii de amorsare. Se recomanda ca diametrul electrodului sa fie cat mai apropiat de dimensiunea materialului ce se sudeaza, iar la grosimi mari se va proceda la depunerea mai multor straturi.in tabelul de mai jos date orientative privind curentii necesari, pentru diferite tipuri de electrozi si cu diametre diferite.
VALORI MEDII PENTRU CURENTUL DE SUDUR─é ( a )
D electrod
1,6
2,0
2,5
3,25
4,0
5,0
6,0
Acid
-
-
-
100-150
120-190
170-270
240-380
Rutilic
30-55
40-70
50-100
80-130
120-170
150-250
220-370
Celulozic
20-45
30-60
40-80
70-120
100-150
140-230
200-300
Bazic
50-75
60-100
70-120
110-150
140-200
190-260
250-320

Ce materiale consumabile sunt necesare.ÔÇó La MMA : electrozi, materiale de control nedistructiv ( gen lichide penetrante sau similar );ÔÇó La MIG-MAG: sarma pe role, gaze de protectie, materiale de control nedistructiv; se maiconsuma si duzele de contact ( prin care trece sarma de adaos ), suportul tubului de contact ( la umele modele de pistolet ), duzele de gaz, arcul de fixare ( la unele modele de pistolet ); periodic se va inlocui tubul de ghidaj sarma si rolele de antrenare.ÔÇó La TIG ( WIG ): baghete de material de adaos, gazul de protectie, unele componente alepistoletului ( penseta portelectrod si portpenseta, duza ceramica de gaz, capacul portelectrod ) si electrodul de wolfram ( se consuma prin ascutire ), material de curatare si de lustruire inox ( in cazul sudurilor de otel inox ), materiale de control nedistructiv.ÔÇó La sudura in puncte: electrozi, materiale de curatare.Cele cateva materiale prezentate mai sus sunt materiale uzuale. La acestea se adauga unelemateriale speciale, in functie de aplicatia ce se realizeaza.Este bine de stiut ca in ceea ce priveste costurile de exploatare, cea mai ieftina tehnologie desudura, in costuri pe ml de cordon de sudura executat este tehnologia MIG-MIG ( cca. 60% din costurile unei suduri cu electrod invelit ), iar cea mai costisitoare este tehnologia TIG ( de cca. 6 ori mai scumpa decat tehnologia cu electrod invelit ).