loading
Aveti intrebari? Contactati-ne 0720 33.86.71
Importator pentru Romania al
Miller Electric USA
Vanzare exclusiv catre Persoane Juridice.

Sfaturi pentru alegerea unui generator de curent


Atunci c├ónd vine vorba de alegerea unui grup electrogen performant (sau a unor generatoare de curent electric, a╚Öa cum mai sunt numite ├«n mod uzual), cei mai mul╚Ťi dintre noi se bazeaz─â pe informa╚Ťiile pe care le g─âsesc pe internet. Problemele care pot ap─ârea ├«n cazul acestor informa╚Ťii ╚Ťin, de cele mai multe ori, de veridicitatea informa╚Ťiei sau de gradul ei de relevan╚Ť─â.

Probleme pot ap─ârea chiar ╚Öi atunci c├ónd descoperi materiale cu informa╚Ťii corecte: de cele mai multe ori informa╚Ťia din aceste materiale este stufoas─â, foarte greu de cernut sau redat─â ├«ntr-un limbaj greoi ╚Öi foarte tehnic.

Tocmai de aceea ne-am propus s─â ├«╚Ťi oferim un mini-ghid care s─â ├«╚Ťi fie de ajutor real ╚Öi care s─â explice, pas cu pas ╚Öi ├«ntr-un limbaj foarte clar, criteriile de care trebuie s─â ╚Ťii cont atunci c├ónd alegi un generator electric.

Generatorul electric: avantaje pentru locuin╚Ťa ta


├Änainte s─â ├«╚Ťi prezent─âm pa╚Öii pentru alegerea generatorului de curent, vom trece ├«n revist─â c├óteva avantaje pe care le poate avea un grup electrogen performant, precum ╚Öi tipurile existente pe pia╚Ť─â. Astfel, ├«n comer╚Ť vei g─âsi urm─âtoarele tipuri de generator:
┬Ě         Destinate domeniului reziden╚Ťial ╚Öi industrial;
┬Ě         Destinate domeniului s─ân─ât─â╚Ťii;
┬Ě         Destinate domeniului militar ╚Öi de telecomunica╚Ťii;
┬Ě         Destinate domeniului data center;
┬Ě         Destinate consumatorilor casnici.

E bine să știi că grupurile electrogene se mai împart și în:

┬Ě         portabile;
┬Ě         sta╚Ťionare.

Diferen╚Ťa dintre ele? Cele portabile au costuri mai mici de achizi╚Ťie ╚Öi sunt foarte versatile, ├«n timp ce gama sta╚Ťionar─â este mai costisitoare din punct de vedere financiar ╚Öi necesit─â prezen╚Ťa unui specialist la instalare.

În ceea ce privește avantajele, trebuie să știi că generatorul electric vine la pachet cu următoarele:

 •  Viteza mare de r─âspuns

Odat─â ce l-ai pornit, un generator electric va ├«ncepe s─â alimenteze locuin╚Ťa ├«n doar c├óteva minute. ├Än plus, grupurile electrogene moderne au ╚Öi o autonomie mare sau foarte mare, ├«n general de p├ón─â la 12 ore (ca fapt divers, autonomia depinde, ├«n general, de puterea acestuia ╚Öi de modelul ales).

 • Nu interac╚Ťioneaz─â negativ cu aparatura electric─â

Penele de curent, atunci c├ónd sunt dese, pot afecta iremediabil aparatura casnic─â. ├Än astfel de momente, c├ónd consta╚Ťi c─â aparatura casnic─â a avut de suferit, constan╚Ťi ╚Öi faptul c─â ai fi putut preveni acest neajuns dac─â ai fi avut la dispozi╚Ťie un generator. Av├ónd ├«n vedere c─â generatorul are, a╚Öa cum aminteam mai sus, o vitez─â mare sau foarte mare de r─âspuns, aparatura electrocasnic─â nu va resim╚Ťi trecerea de la alimentarea cu energie de la re╚Ťeaua na╚Ťional─â la alimentarea cu energia furnizat─â de grupul electrogen.

 •  Este o investi╚Ťie inteligent─â 
A╚Öa cum aminteam mai sus, ├«n cazul unei pene de curent, aparatura casnic─â se poate arde, iar investi╚Ťia pe care o vei face cu ├«nlocuirea aparaturii stricate ar putea dep─â╚Öi cu mult investi╚Ťia pe care o presupune achizi╚Ťia unui generator electric. Prin urmare, un generator este o investi╚Ťie foarte inteligent─â.

 • Anotimpul ╚Öi temperatura nu pot influen╚Ťa grupul electrogen

At├óta timp c├ót ├«l pozi╚Ťionezi ├«ntr-un loc ferit de umiditate, generatorul electric nu va putea fi influen╚Ťat de temperatur─â sau de anotimp. Prin urmare, indiferent c─â pana de curent are loc iarna, vara, ziua sau noaptea, vei putea s─â realimentezi f─âr─â niciun fel de problem─â indiferent de context.

 • Este foarte simplu de folosit

Grupurile electrogene pot fi pornite la sfoar─â, la cheie sau pot fi prev─âzute de produc─âtor cu un tablou automatizat. Fiecare dintre aceste modele este foarte u╚Öor de utilizat ╚Öi nu implic─â de╚Ťinerea unor cuno╚Ötin╚Ťe speciale sau tehnice.

 • Se ├«ntre╚Ťine u╚Öor

Un grup electrogen nu necesit─â mentenan╚Ť─â special─â. De cele mai multe ori este suficient s─â ai grij─â s─â nu depozitezi benzina sau motorina ├«n rezervorul lui ╚Öi s─â urmezi ├«ntocmai indica╚Ťiile care apar ├«n instruc╚Ťiunile din manualul de utilizare redactat de produc─âtor.

Cum alegem un generator de curent: sfaturi și recomandări

Dup─â ce am trecut ├«n revist─â c├óteva dintre avantajele achizi╚Ťion─ârii unui generator electric, este timpul s─â vedem ╚Öi care sunt recomand─ârile speciali╚Ötilor. De regul─â, persoanele care lucreaz─â ├«n domeniu au experien╚Ťa necesar─â pentru a oferi sfaturi utile, prin urmare este ├«ntotdeauna bine s─â iei ├«n considerare ╚Öi recomand─ârile acestora.

Iată câteva dintre acestea:

Dac─â pl─ânuie╚Öti s─â folose╚Öti grupul electrogen ├«n domeniul industrial, atunci cea mai bun─â variant─â pentru tine este un model cu pornire automat─â. Aceste modele stau cel mai bine la capitolul ÔÇ×vitez─â de r─âspunsÔÇŁ, prin urmare un astfel de model se va activa imediat ├«n cazul unei pene de curent. Desigur, ╚Öi celelalte modele r─âspund repede, ├«ns─â dac─â vorbim de v├órful gamei, acesta este generatorul cu pornire automat─â.

Dac─â e╚Öti ├«n c─âutarea unui grup electrogen care s─â nu implice un consum foarte mare, atunci ar fi bine s─â ├«╚Ťi ├«ndrep╚Ťi aten╚Ťia spre cele cu motorin─â. Aceste modele sunt cele mai convenabile at├ót din punct de vedere al costurilor de achizi╚Ťie, c├ót ╚Öi din punctul de vedere al consumului.

Dac─â inten╚Ťionezi s─â instalezi generatorul ├«ntr-un spa╚Ťiu ├«n care vei intra des sau ├«ntr-un loc aflat la intersec╚Ťia dintre birouri ╚Öi alte locuri de interes uman (ne referim aici mai ales la cazul unei companii, de exemplu), atunci cel mai bine este s─â cau╚Ťi un generator cu o carcas─â special─â. De regul─â, grupurile electrogene sunt zgomotoase, ├«ns─â exist─â ╚Öi modele care dispun de carcase speciale, realizate din materiale de calitate, care le transform─â ├«n variante ideale pentru instalarea chiar ╚Öi ├«n proximitatea unor locuri intens tranzitate.

Dac─â ├«╚Ťi dore╚Öti ca achizi╚Ťia ta s─â se afle la intersec╚Ťia dintre calitate ╚Öi pre╚Ť avantajos, atunci cel mai bine este s─â alegi un produc─âtor recunoscut ├«n domeniu, care ├«╚Ťi poate oferi garan╚Ťia c─â produsul cump─ârat este exact ceea ce trebuie s─â fie.

Alegerea generatorului de curent: criterii și pași de urmat


Pentru a putea face cea mai bun─â alegere ╚Öi pentru a nu cheltui ├«n plus, este foarte important ca atunci c├ónd pleci la cump─âr─âturi s─â ╚Ötii foarte clar care sunt caracteristicile pe care vrei s─â le aib─â generatorul. Ca ╚Öi ├«n cazul altor produse, pe pia╚Ť─â exist─â o mul╚Ťime de modele disponibile, iar dac─â nu ╚Ötii cu exactitate ceea ce cau╚Ťi, vei pierde timp ╚Öi bani.
Iat─â care sunt criteriile de care trebuie s─â ╚Ťii cont atunci c├ónd decizi s─â achizi╚Ťionezi un asemenea dispozitiv:

 • Tipul de combustibil

Un grup electrogen func╚Ťioneaz─â fie pe motorin─â, fie pe gaz, fie pe benzin─â. Fiecare dintre aceste modele are avantaje ╚Öi dezavantaje, prin urmare decizia va trebui s─â o iei dup─â ce te documentezi temeinic ├«n privin╚Ťa caracteristicilor, avantajelor ╚Öi dezavantajelor fiec─ârui model ├«n parte. ├Ä╚Ťi d─âm doar un singur exemplu: un model pe motorin─â va avea ├«ntotdeauna costuri de ├«ntre╚Ťinere mai mici ╚Öi nu se va uza at├ót de repede. ├Än plus, aceste modele sunt, de regul─â, foarte pu╚Ťin preten╚Ťioase, deci nu va trebui s─â le acorzi o aten╚Ťie special─â ├«n ceea ce prive╚Öte mentenan╚Ťa. ├Än concluzie, documenteaz─â-te temeinic, studiaz─â cu aten╚Ťie caracteristicile modelului ales ╚Öi nu vei da gre╚Ö.

 • Puterea generatorului

Dup─â ce ai decis care va fi tipul de combustibil, urm─âtorul pas este s─â decizi ce putere cau╚Ťi. Puterea este un alt criteriu important de care trebuie s─â ╚Ťii cont atunci c├ónd alegi grupul electrogen. ├Än general, a╚Öa cum probabil ╚Ötii, puterea se raporteaz─â ├«ntotdeauna la num─ârul de consumatori din locuin╚Ť─â, companie etc. Pentru companii, de exemplu, vei avea nevoie de un grup electrogen cu o putere pe m─âsur─â, de p├ón─â la 3.300 kVA.
De asemenea, ├«╚Ťi recomand─âm s─â ╚Ťii cont ╚Öi de faptul c─â, dac─â vorbim despre un loc care depinde ├«n totalitate de un generator de curent (o caban─â situat─â pe munte, de exemplu), atunci cel mai potrivit este un model de uz intens, care s─â fi fost g├óndit de produc─âtor pentru uzul intens, adic─â pentru a func╚Ťiona f─âr─â nicio problem─â non-stop.

 • Tensiunea

Ai decis care este tipul de combustibil ╚Öi care va fi puterea generatorului, prin urmare este timpul s─â treci la urm─âtorul criteriu: tensiunea. Dac─â ne referim la un consumator trifazat, de exemplu, atunci este bine s─â ╚Ötii c─â va trebui s─â alegi tot un generator trifazat. De cealalt─â parte, dac─â vorbim mai degrab─â de un consumator monofazat, atunci ╚Öi generatorul pe care ├«l achizi╚Ťionezi va trebui s─â fie monofazat. Cu toate acestea, exist─â ╚Öi o excep╚Ťie de la regul─â: ├«n cazul unui consumator monofazat po╚Ťi opta ╚Öi pentru un model trifazat, cu putere de dou─â sau chiar de trei ori mai mare.

La fel ca puterea, și tensiunea se raportează la numărul de consumatori și trebuie să fie adaptată nevoilor acestora. Prin urmare, dacă raportul nu este cel corect, atunci rezultatul va fi o risipă inutilă de resurse și, implicit, acest lucru se traduce în cheltuieli suplimentare și inutile.

Criterii suplimentare


Pe lângă criteriile enumerate mai sus, există și o serie de criterii suplimentare care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere.

 • ├Än acest caz vorbim mai mult despre o serie de ├«ntreb─âri ale c─âror r─âspunsuri pot oferi un plus de claritate ╚Öi care ├«╚Ťi pot direc╚Ťiona alegerea ├«n direc╚Ťia corect─â.
 • Cum voi folosi grupul electrogen? ├Äl voi folosi ca surs─â independent─â (de exemplu ├«l voi folosi pentru a alimenta cu curent electric o caban─â din mun╚Ťi?) sau ├«l voi folosi doar ├«n cazurile ├«n care trebuie s─â contracarez efectele unei pene de curent?
 • ├Ämi doresc un generator de curent fix (care va r─âm├óne instalat ├«n locul ini╚Ťial pentru o perioad─â lung─â de timp) sau ├«mi doresc un generator de curent portabil, pe care s─â ├«l pot folosi ├«n mai multe contexte ╚Öi locuri?
 • Consumatorii din locuin╚Ťa mea se vor cupla secven╚Ťial la grupul electrogen sau se vor cupla secven╚Ťial?
 • Voi folosi permanent grupul electrogen sau ├«l voi folosi doar atunci c├ónd apare o pan─â de curent? Ce fel de consumator voi fi?
 • M-am documentat suficient ├«nainte s─â fac alegerea, am verificat toat─â documenta╚Ťia ╚Öi recomand─ârile puse la dispozi╚Ťie de proiectan╚Ťii grupului electrogen, sunt sigur c─â specifica╚Ťiile produsului ales se pliaz─â pe nevoile de energie electric─â ale locului ├«n care ├«l voi folosi?

├Än concluzie, dac─â urmezi pa╚Öii pe care ╚Ťi i-am prezentat ├«n acest material ╚Öi ╚Ťii cont de toate criteriile expuse mai sus, ╚Öansele s─â faci cea mai bun─â alegere cresc considerabil. Succes!