loading
Aveti intrebari? Contactati-ne 0720 33.86.71
Importator pentru Romania al
Miller Electric USA
Vanzare exclusiv catre Persoane Juridice.

5 sfaturi pentru a alege cei mai buni electrozi de sudură


Alegerea unui aparat de sudură poate deveni un proces simplu, odată ce ai decis care sunt tipurile de lucrări pe care le vei executa și materialele pe care le vei folosi cel mai des, însă atunci când vorbim despre consumabile sudură, lucrurile se pot complica. Acest considerent este valabil mai ales atunci când ne referim la gama variată de electrozi pentru sudură pe care o găsești disponibilă în comerț.

Așadar, dacă ești în căutare de electrozi pentru sudură și nu știi ce ar fi mai bine să achiziționezi, în cele ce urmează îți oferim câteva sfaturi și recomandări care te pot ajuta să faci cea mai bună alegere.


Cum alegem cei mai buni electrozi pentru sudură?


Alegerea electrozilor pentru sudură se face ținând cont de mai multe criterii, precum tipul materialului care urmează să fie sudat, poziția de sudare și proprietățile pe care dorim să le aibă îmbinarea sudată.

Este bine să știi că în comerț vei găsi mai multe tipuri de electrozi, fiecare electrod fiind mai potrivit pentru anumite materiale sau condiții de lucru și mai puțin potrivit pentru altele.

În cele ce urmează amintim, așadar, fără pretenția exhaustivității, principalele tipuri de electrozi. Mai concret, vom trece în revistă care sunt electrozii folosiți cel mai frecvent atât de profesioniști, cât și de persoanele pentru care sudura este o activitate ocazională sau un simplu hobby.

Electrozi rutilici. Aceștia au stratul protector fabricat în principal din oxid de titan (numit și rutiliu, de unde derivă, evident, și numele) și au avantajul de a permite sudarea din orice poziție.

Electrozi bazici. Electrozii bazici sunt folosiți mai ales pentru realizarea unor îmbinări rezistente din oțel și au învelișul bazic (în general este vorba despre clorură sau carbonat de calciu).

Electrozi celulozici. Acest tip de electrod sudură are un înveliș din material organic, iar avantajul major al folosirii acestui tip de electrod ține de faptul că permite sudarea chiar și din poziții incomode.

Iată și câteva sfaturi și recomandări utile pentru a putea alege electrozii de sudură potriviți:

1.   Ia în considerare tipul de metal sudat

Diametrul electrodului de sudură este strâns legat de grosimea materialului care urmează să fie sudat, dar și de intensitatea curentului electric general din aparatul de sudură. Prin urmare, cu cât materialul care urmează să fie sudat este mai gros, cu atât mai gros trebuie să fie și electrodul ales (pentru a putea permite trecerea unui curent electric mai mare).

În principiu, materialul de umplere al electrodului trebuie să se potrivească cu materialul care urmează să fie folosit în lucrare/proiect.

2.   Ține cont de viteza de sudare

Viteza de sudare depinde, în mare parte, de caracteristicile de transfer ale oxidării și ale metalului, dar și de caracteristicile gazului protector și de proprietățile transferului de căldură.

Pentru a putea obține o viteză de sudare optimă vei avea nevoie, așadar, de electrozi care se oxidează foarte repede (pentru că acest lucru va asigura solidificarea rapidă a sudurii).

3.   Sursa de alimentare: curent continuu sau alternativ?

Majoritatea electrozilor sunt proiectați să funcționeze fie cu o sursă de curent alternativ, fie cu o sursă de curent continuu, însă există și electrozi care sunt adaptați pentru ambele tipuri de curent.

Prin urmare, este foarte important ca înainte să alegi electrozii pentru sudură să iei în calcul și tipul sursei de curent (mai ales că pot exista diferențe, de exemplu sudura care are la bază curent alternativ asigură, de obicei, o penetrare mai mare a materialului).

4.   Poziția sudurii: cum vei suda?

Majoritatea electrozilor sunt proiectați pentru a se putea adapta tuturor pozițiilor de sudare, însă există anumite tipuri de electrozi pentru sudură care sunt mai potriviți pentru sudarea în anumite poziții (de exemplu, așa cum aminteam în paragrafele dedicate tipurilor de electrozi sudură, electrozii celulozici permit sudarea chiar și din poziții incomode).

5.   Calitatea materialelor

La fel ca în cazul alegerii oricărui alt produs, și în cazul electrozilor pentru sudură este important să alegi produse de calitate, comercializate de producători cu o reputație impecabilă. Acest lucru îți oferă garanția că produsele achiziționate sunt de cea mai bună calitate și că, prin urmare, nu vor influența negativ funcționarea aparatelor cu care intră în contact și nici nu vor periclita lucrarea în sine.

În concluzie, dacă ții cont măcar de o parte dintre sfaturile expuse mai sus, vei putea alege, cu siguranță, cei mai buni electrozi pentru sudură. Nu în ultimul rând, nu uita că atenția acordată alegerii consumabilelor de sudură influențează, în cele din urmă, obținerea rezultatului dorit.

***
De Top îți pune la dispoziție o gamă variată de pachete unice de consumabile premium, adaptate și îmbunătățite permanent, pentru a răspunde cât mai bine exigențelor lucrărilor/proiectelor tale profesionale.

Așadar, dacă ești în căutarea unor echipamente, accesorii și consumabile de calitate superioară, care să te ajute să optimizezi procesul de sudare și să obții cele mai bune rezultate, cu siguranță le poți găsi în magazinul online DeTop. 

Procesul de sudare: ce pași trebuie să urmezi și care sunt ustensilele de care ai nevoieDacă îți place să meșterești sau să pui la cale diverse lucrări de bricolaj în gospodărie și vrei să înveți care sunt pașii și ustensilele necesare în procesul de sudare, ai ajuns unde trebuie.
La prima vedere, procesul de sudare poate părea foarte simplu, însă adevărul este că trebuie să știi cum să alegi corect gama de ustensile sudură, dar și să stăpânești foarte bine etapele procesului de sudare. De la alegerea de aparate de sudură și electrozi de sudură potriviți cu materialele pe care urmează să le sudezi, la alegerea echipamentului de protecție sau a accesoriilor, procesul de sudare implică mai multe etape, pe care le detaliem, fără a avea pretenția exhaustivității, în cele ce urmează.

Procesul de sudare: ustensile necesare


Ca sa înveți să sudezi ai nevoie, în primul rând, de un aparat de sudură adecvat pentru lucrările pe care plănuiești să le efectuezi. Pe piață există mai multe tipuri de aparate de sudură, cu specificații tehnice diferite, așa că este foarte important să știi exact pentru ce fel de materiale și lucrări îl vei folosi, pentru a putea face cea mai bună alegere. 

Aparat de sudură

Aparatele de sudură sunt clasificate, de obicei, în funcție de tehnologia utilizată. Cele mai populare (și, implicit, cele mai căutate) sunt cele cu gaz protector și cu electrod învelit.
Ca fapt divers, aparatele cu înveliș protector cu gaz inert (TIG sau WIG, MIG MAG) sunt din ce în ce mai căutate datorită fineții execuției și a ușurinței cu care pot fi utilizate, mai ales de către cei pentru care sudura nu este o profesie, ci o activitate ocazională sau hobby.

Pe piață vei găsi, în linii mari, următoarele modele:

1. Aparat de sudură MMA


Potrivit specialiștilor din domeniu, aparatele MMA sunt ideale pentru sudarea mai multor tipuri de materiale, de grosimi diferite, și sunt foarte versatile: pot fi folosite atât în interior, cât și în exterior, în spații industriale, curți etc. Aparatele MMA sunt folosite mai ales pentru suduri consistente, putând fi utilizate din orice poziție și pentru orice tip de material. La capitolul dezavantaje trebuie să știi că sunt mai greu de manevrat și necesită un oarecare nivel de experiență și pricepere, prin urmare nu sunt indicate pentru cineva care nu e sudor profesionist.

2. Aparat de sudură MIG MAG

Acest tip de aparat de sudură este folosit mai ales pentru a realiza o sudură fină și poate fi folosit chiar și de persoanele care nu au foarte multă experiență sau un nivel de pricepere impresionant. Principiul de funcționare al unui aparat MIG MAG nu este cu mult diferit față de cel clasic, însă procedura este îmbunătățită pentru că metalul topit este protejat de un gaz inert (argon). Lucrările realizate cu acest tip de aparat sunt, în general, foarte rezistente și, în plus, aparatele MIG MAG sunt și foarte versatile, putând fi folosite într-o varietate de contexte.

3. Aparat de sudură TIG

Aparatele de sudură TIG sunt folosite mai ales pentru suduri de finețe sau pentru materiale fine, cu o grosime mică. În acest caz, procesul de sudură va necesita mai mult timp, prin urmare vei avea nevoie să aloci mai mult timp pentru efectuarea lucrării în sine. Modalitatea de sudare folosită constă în încălzirea zonei de lucru printr-un arc electric, materialul de adaos fiind pus separat de operator. Prețurile aparatelor TIG variază, însă de regulă sunt mai mari decât cele ale altor tipuri de echipamente.

4. Aparat de sudură autogen

Aparatul de sudură autogen este folosit mai ales pentru tăierea sau perforarea unei game variate de materiale. De asemenea, un aparat de sudură autogen poate fi utilizat cu ușurință inclusiv pentru sudarea unor materiale ruginite sau degradate. Singurul aspect care poate ridica probleme atunci când achiziționezi un asemenea echipament este mărimea spațiului de depozitare: fiind vorba de un aparat de dimensiuni mai mari, va trebui să te asiguri că dispui de un spațiu pe măsură.

Electrozi

Pe lângă un aparat de sudură potrivit, în procesul de sudare vei mai avea nevoie și de electrozi.

Electrozii intră la categoria consumabile sudură și sunt încadrați în funcție de materialul din care este produs învelișul. Astfel, în comerț vei întâlni electrozi cu înveliș bazic, rutilic, celulozic, oxidant sau acid.

Tipul de electrod ales va dicta inclusiv poziția de sudură și, de foarte multe ori, tipul sudurii (exemplu: electrozii cu înveliș acid sunt folosiți mai ales la sudura de profunzime, dat fiind că sunt făcuți din oxizi).

Ca fapt divers, electrozii rutilici, de exemplu, permit sudarea din orice poziție, cei bazici sunt folosiți, în general, pentru realizarea unor îmbinări rezistente din oțel, în timp ce electrozii celulozici permit sudura chiar și din poziții incomode (au însă dezavantajul unui cordon de sudură neuniform).

Accesorii

În procesul de sudare vei mai avea nevoie, de asemenea, după caz, de următoarele accesorii:

Cablu de sudură. Cablul de sudură face conexiunea între portelectrod și aparatul de sudură, iar alegerea acestuia trebuie să țină cont de compatibilitatea cu aparatul de sudură pe care îl deții, de grosimea în secțiune și de lungime.

Cablu de masă. Cablul de masă asigură împământarea și are rolul de a închide circuitul electric dintre aparatul de sudură și componenta pe care urmează să o sudezi.

Clește electrod. Un clește electrod are rolul de a fixa electrodul și de a asigura un contact electric ideal. Cleștele electrod se alege, în generall, în funcție de curentul pe care îl suportă și de dimensiune.

 Clește de masa. Cleștii de masă sunt prinși de piesele care urmează a fi sudate și au rolul de a asigura împământarea.

Măsuri de siguranță în sudură

O etapă importantă a procesului de sudare este și achiziționarea echipamentelor de protecție potrivite. Așadar, va trebui să te asiguri că ai un echipament adecvat compus din mască, mănuși speciale, pantaloni și șorț.

Masca de sudură. Este recomandat să alegi o mască de calitate, rezistentă la șocuri și la temperaturi ridicate. 

Mănuși protectoare. Mănușile pentru sudură sunt rezistente la tăiere și perforare și, în general, au straturi de abraziune în palmă și manșete reglabile.

Pantaloni și șorț protector. Pantalonii speciali pentru sudură și șorțul protector sunt confecționate din material ignifug și, la fel ca și restul componentelor, asigură protecția pe parcursul procesului de sudare.

Încălțăminte protectoare. Bocancii speciali pentru sudură sunt prevăzuți cu lamele de siguranță, iar talpa lor este confecționată, de obicei, din materiale antiderapante și antistatice.

Etapele procesului de sudare


Acum că am văzut care sunt ustensilele de sudură de care vei avea nevoie pentru lucrare/proiect, e timpul să trecem la etapele procesului de sudare.
Iată care sunt, pe scurt, etapele pe care trebuie să le parcurgi:

Vei începe prin instalarea cablului de sudură, de masă, a cleștelui de masă și, dacă e cazul, a portelectrodului.

Vei monta electrodul având grijă să fie conectat la polaritatea curentă.

Ulterior, vei avea grijă să iei toate măsurile de siguranță în sudură expuse anterior și să îmbraci echipamentele de protecție necesare (mască, mănuși, bocanci, șorț etc.)

Vei aplica metodele de sudură specifice materialului de sudat.

La final vei verifica rezistența lucrării (vom detalia acest aspect mai jos).
Înainte de a trece, însă, la sudura propriu-zisă, nu uita să faci și verificările de rigoare. Astfel:

Este foarte important să verifici integritatea cablurilor (vorbim aici despre cablurile de alimentare, împământare, sudură).

Verifică, de asemenea, ca electrozii să fie în stare bună (să nu fie umezi).

Dacă ai un aparat de sudură WIG, nu uita că în cazul acestuia electrozii vor trebui să fie ascuțiți.

Aparatul de sudură trebuie alimentat de la o sursă de tensiune potrivită, prin urmare asigură-te că acest lucru este posibil (vorbim, în general, de 230V/400V. 

De asemenea, este important să știi că dacă folosești un aparat MMA, atunci va apărea zgură. Prin urmare, după sudura cu un aparat MMA va trebui să ai grijă să bați cusătura pentru a elimina zgura.

Ultima etapa a procesului de sudare este verificarea rezistenței sudurii. Verificarea poate fi făcută fie vizual (prin observarea porozității), fie cu ajutorul unui lichid sau a pulberii magnetice.

În concluzie: acum că am parcurs împreună etapele procesului de sudare, precum și lista ustensilelor de sudură care îți sunt necesare pentru a demara lucrarea, nu îți mai rămâne decât să pornești la cumpărături.

De Top este locul ideal din care poți începe căutările, în cazul în care dorești să achiziționezi aparate de sudură profesionale și accesorii de înaltă calitate.
Portofoliul De Top include doar echipamente și accesorii produse de branduri de renume, precum Miller Electric, Lincoln, Telwin sau Bohler, cunoscute de utilizatorii din întreaga lume.

Consultă catalogul, alege echipamentele și accesoriile dorite, plasează comanda, iar noi ne vom asigura că produsele dorite ajung la tine în cel mai scurt timp posibil.