loading
Aveti intrebari? Contactati-ne 0720 33.86.71
Importator pentru Romania al
Miller Electric USA
Vanzare exclusiv catre Persoane Juridice.

Întreţinerea aparatului de sudură


Întreţinerea aparatului de sudură

Sudura este un proces prin care se folosesc temperaturi foarte ├«nalte pentru a uni dou─â suprafe┼úe metalice sau termoplastice. Procesul este destul de complex, av├ónd ├«n vedere c─â structurile metalice ale pieselor sudate fuzioneaz─â, rezult├ónd o singur─â pies─â. ├Än afar─â de temperatura foarte ├«nalt─â, care poate ajunge ┼či la 4000 de grade Celsius, ├«n procesul de sudur─â se mai folosesc, uneori, ┼či alte metale sau gaze. Av├ónd ├«n vedere complexitatea procesului ╚Öi elementele cu care se lucreaz─â, o ├«ntre┼úinere aparat sudur─â corect─â este mai mult dec├ót necesar─â.

├Än sudura se folosesc aparate de mai multe tipuri, fiecare dintre ele fiind potrivit pentru anumite situa┼úii. A┼čadar, care sunt tipurile de aparate de sudur─â ┼či pentru ce sunt folosite ├«n industria metalurgic─â? Toate aceste detalii se reg─âsesc ├«n informa┼úiile ce urmeaz─â. De asemenea, ve┼úi afla ┼či detalii privind modul corect de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â, astfel ├«nc├ót acesta s─â aib─â o durat─â de via┼úa c├ót mai mare.

Aparate de sudur─â ÔÇô tipuri ┼či generalit─â┼úi

A┼ča cum am specificat anterior, ├«n industria metalurgic─â se folosesc mai multe tipuri de aparate de sudur─â, fiecare prezent├ónd avantaje ┼či dezavantaje. Modul de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â difer─â ├«n func╚Ťie de tip.

Aparatul de sudur─â MIG-MAG

Prescurtarea MIG-MAG vine de la Metal Inert Gas, respectiv Metal Active Gas, denumiri care sunt foarte sugestive pentru modul de folosire a acestui aparat. Concret, pentru a suda dou─â suprafe┼úe, aparatul tope┼čte un fir de metal, cordonul de sudur─â fiind protejat cu gaz inert (MIG) sau activ (MAG).

Dintre avantajele folosirii unui aparat de sudură MIG-MAG, se pot menţiona:

┬Ě         pute╚Ťi suda materiale metalice din aluminiu, o┼úeluri obi┼čnuite, titan, cupru sau magneziu;

┬Ě         nu exist─â limit─â maxim─â de grosime a materialului, iar cea minim─â este de doar 0,4 mm;

┬Ě         nu are emisii mari de fum;

┬Ě         viteza de sudur─â este mare ┼či pute┼úi ob┼úine un rezultat neted ┼či fin.

Dezavantajele unui aparat de sudur─â MIG-MAG sunt faptul c─â pre┼úul nu este unul avantajos, dar ┼či imposibilitatea de a ├«l folosi ├«n exterior, din cauza curen┼úilor de aer, care pot produce defecte ├«n cordonul de sudur─â. Pe de cealalt─â parte, spa┼úiul interior ├«n care este folosit aparatul trebuie ventilat foarte bine, din cauza gazului ┼či a fumului rezultat.

Pentru c─â func╚Ťioneaz─â cu gaz, procesul de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â MIG-MAG este unul preten╚Ťios.

Aparatul de sudur─â TIG

TIG sau Tungsten Inert Gas este denumirea dată aparatelor de sudură care folosesc un electrod neconsumabil de tungsten, eliminând un gaz care previne oxidarea.

Acesta este potrivit pentru cei care doresc un cordon de sudur─â impecabil, iar un alt avantaj este posibilitatea de a ├«l folosi pe suprafe┼úe de alam─â, aur, aluminiu, cupru, magneziu, o┼úel inoxidabil ┼či aliaje de nichel.

Pre┼úul aparatului ├«n sine ┼či al gazului, faptul c─â sudura se realizeaz─â mai lent, dar ┼či modul mai dificil de folosire sunt considerate dezavantaje ale acestui tip de aparat.

Aparatul de sudură în puncte

Sudura ├«n puncte este preponderent folosit─â pentru a fuziona suprapuneri de suprafe┼úe precum foile de tabl─â de o┼úel. Aceste aparate de sudur─â se utilizeaz─â mai ales ├«n industria auto ┼či sunt preferate pentru c─â sunt mai ieftine dec├ót alternativele, sunt eficiente din punct de vedere al consumului ┼či randamentul este mare.

Aparatul de sudur─â tip invertor

Acesta poate fi considerat o inovaţie în industria metalurgică, aducând utilizatorului numeroase avantaje:

┬Ě         ├«l pute╚Ťi transporta foarte u┼čor, av├ónd dimensiuni reduse;

┬Ě         este compact, deci nu ocup─â mult spa┼úiu de depozitare;

┬Ě         pute╚Ťi economisi bani, deoarece are un consum redus de energie, datorit─â tehnologiei inovative ÔÇô poate fi introdus ├«ntr-o priz─â de 110 W;

┬Ě         are un randament foarte bun;

┬Ě         ├«l pute┼úi cupla la sistemul casnic de alimentare cu energie electric─â;

┬Ě         modul de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â este simplu.

Pe l├óng─â toate avantajele men┼úionate anterior, trebuie s─â ┼čti╚Ťi c─â pute┼úi g─âsi invertoare sudur─â tip TIG, MIG-MAG sau MMA.

Aparatul de sudur─â tip transformator

Acest tip de aparat este apreciat pentru rezisten┼úa sa, ├«ns─â punctele slabe pe care le are sunt mai numeroase. Printre acestea se num─âr─â ┼či faptul c─â are o greutate mare ┼či este greu de transportat. Fiind un aparat simplu, care lucreaz─â ├«n curent alternativ, nu ├«l ve┼úi putea folosi ├«n foarte multe situa┼úii ÔÇô cu acest aparat ve┼úi putea suda doar obiecte din fier ┼či o┼úel.

Aparatul de sudur─â tip redresor

Acest tip de aparat de sudur─â poate fi utilizat pentru a suda materiale de diferite grosimi ┼či tipuri. Acest detaliu, plus faptul c─â are un pre┼ú avantajos, ├«l situeaz─â printre preferatele celor cu experien┼ú─â ├«n bricolaj. Ar mai trebui s─â ┼čti┼úi ┼či c─â aparatul de sudur─â tip redresor poate fi folosit at├ót ├«n exterior, c├ót ┼či ├«n interior.

Sfaturi pentru o întreţinere corectă a aparatului de sudură

Indiferent de tipul aparatului ┼či de faptul c─â sunte┼úi utilizatori profesioni┼čti sau ├«ncep─âtori, trebuie s─â cunoa┼čte┼úi no┼úiuni elementare de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â. Pentru ├«nceput, cel mai bine este s─â alege┼úi aparatul potrivit pentru proiectele pe care le ave┼úi ┼či s─â citi┼úi specifica┼úiile tehnice din manual. Apoi, ├«n func┼úie de modul de func┼úionare ÔÇô cu transformator, cu arc sau cu gaz ÔÇô trebuie s─â ┼úine┼úi cont de anumite particularit─â┼úi care ╚Ťin de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu transformator

În cazul aparatelor de sudură care funcţionează cu transformator, dacă se observă piese slăbite, acestea trebuie strânse corespunzător, iar ventilatoarele trebuie lubrifiate. Condensatoarele trebuie verificate la un interval de 4-6 luni, în funcţie de frecvenţa cu care este utilizat aparatul.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu arc

Modul de întreţinere aparat sudură care funcţionează cu arc este mai dificil, având în vedere că aceste aparate au mai multe părţi mobile care se pot deteriora.

Astfel, periile aparatului ┼či arcurile trebuie verificate s─âpt─âm├ónal ┼či ├«nlocuite, dac─â sunt uzate, cu tipul recomandat de c─âtre produc─âtor. De asemenea, se ├«nlocuiesc toate p─âr┼úile defecte, cabluri ┼či izola┼úii ┼či se verific─â butoanele de control ale aparatului, care trebuie s─â fie ajustate corespunz─âtor ┼či s─â func┼úioneze corect. Nu ├«n ultimul r├ónd, p─âr┼úile mobile trebuie lubrifiate.

Întreţinerea corectă a aparatelor de sudură cu gaz

Când vine vorba despre o întreţinere aparat sudură riguroasă, acestea sunt cele mai pretenţioase dispozitive. În plus, procesul de mentenanţă trebuie luat în serios, deoarece din orice tip de uzură sau deteriorare pot rezulta probleme grave.

Din procesul de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â fac parte verificarea zilnic─â a conductelor ┼či colectoarelor de gaz ┼či oxigen pentru a identifica eventuale scurgeri sau fisuri. Regulatoarele de presiune ┼či valvele de acetilen─â ┼či oxigen trebuie, de asemenea, verificate regulat. Arestorul de flac─âr─â este, poate, cea mai important─â component─â care trebuie verificat─â, pentru a preveni trecerea oxigenului ├«n liniile de acetilen─â. ┼óevile trebuie ├«ntre┼úinute, elimin├ónd acumul─ârile de zgur─â din v├órful acestora folosind un ciocan mic cu grij─â, f─âr─â a deteriora sau ciobi orificiul.

Curăţarea aparatelor de sudură

Cur─â╚Ťarea corect─â face parte din procesul de ├«ntre┼úinere aparat sudur─â ╚Öi este o etap─â care se repet─â s─âpt─âm├ónal.

Cur─â┼úarea carcasei aparatului de sudur─â se realizeaz─â de fiecare dat─â c├ónd observa┼úi pete de murd─ârie, folosind o c├órp─â moale ├«mbibat─â ├«n solvent. Pentru o cur─â┼úare riguroas─â, pute┼úi folosi un furtun cu aer cu presiune joas─â. Trebuie s─â ave┼úi ├«n vedere cur─â┼úarea temeinic─â a bobinelor ┼či a arm─âturii, elimin├ónd praful, depunerile de metal ┼či toate resturile r─âmase ├«n urma sudurii.


Generatoare electrice: ce trebuie s─â ┼čtii?


Generatoarele electrice sunt dispozitive de sine stătătoare, care produc energie electrică atunci când aceasta nu este disponibilă de la reţeaua de curent. Un astfel de dispozitiv poate fi achiziţionat pentru orice fel de nevoie legată de curentul electric.

Generatoarele de curent electric sunt foarte utile, fiind folosite ca back-up pentru locuin┼úe, fabrici, spitale sau cl─âdiri de birouri ├«n timpul penelor de curent. De asemenea, aceste dispozitive pot fi folosite ┼či ca principal─â surs─â de curent electric ├«n locuri ├«n care nu exist─â o re┼úea electric─â, precum zonele agricole, situri de construc┼úie sau ferme. Alte tipuri generatoare de curent au dimensiuni mai mici, fiind u┼čor de transportat, utile celor care merg ├«n camping ┼či au nevoie de o cantitate mai redus─â de curent electric, pentru a alimenta telefonul mobil ┼či alte astfel de dispozitive electrice.

Ce trebuie s─â ┼čtii despre generatoarele de curent?

├Än primul r├ónd, trebuie s─â ┼čtii c─â generatoarele de curent nu produc electricitate, ci transforma energia kinetic─â (mecanic─â) ├«n energie electric─â. Cu alte cuvinte, pe ├«n┼úelesul tuturor, un generator electric este, de fapt, un motor electric al c─ârui proces de func┼úionare este invers.

Generatoarele electrice pentru uz reziden┼úial ┼či comercial folosesc diverse surse de combustibil: benzin─â, diesel ┼či propan. Cu ajutorul combustibilului, se creeaz─â energie mecanic─â, aceasta fiind for┼úat─â ├«ntr-un circuit, induc├ónd astfel un curent electric. Ulteiror, curentul electric este direc┼úionat c─âtre sistemele electrice, ma┼čin─ârii sau alte dispozitive prin fire de cupru.

├Än plus fa┼ú─â de aceste lucruri, trebuie s─â cuno┼čti ┼či informa┼úii legate de alegerea generatoarelor de curent, dar ┼či de func┼úionarea optim─â a acestora. Toate aceste aspecte sunt detaliate ├«n cele ce urmeaz─â.

Informaţii legate de alegerea generatoarelor de curent

├Än ceea ce prive┼čte alegerea generatoarelor de curent, trebuie s─â ┼úii cont de nevoile pe care le ai ┼či de felul ├«n care pl─ânuie┼čti s─â folose┼čti dispozitivul. Astfel, principalele criterii pe care trebuie s─â le iei ├«n calcul sunt: tensiunea, tipul de combustibil folosit, portabilitatea ┼či nivelul de zgomot.

┬Ě         Tensiunea

Sunt disponibile generatoare cu capacitate diferit─â, a┼ča c─â indiferent dac─â cerin┼úele care ┼úin de curentul electric sunt mari sau mici, ele pot fi ├«ntrunite cu u┼čurin┼ú─â, dac─â alegerea generatoarelor de curent se face corect din punct de vedere al output-ului.

┬Ě         Combustibilul

Generatoarele electrice func┼úioneaz─â cu mai multe tipuri de combustibil, precum: benzin─â, motorin─â (diesel), gaz petrolier lichefiat (GPL) sau gaz natural. ├Än acest caz, trebuie s─â alegi op┼úiunea care ┼úi se pare cea mai convenabil─â, ┼úin├ónd cont ┼či de c├ót consuma generatorul.

┬Ě         Portabilitatea

Asigur─â-te c─â alegi un generator de curent dotat cu m├ónere sau cu roti┼úe, pentru a putea muta dispozitivul cu u┼čurin┼ú─â dintr-un loc ├«n altul.

┬Ě         Nivelul de zgomot

Alegerea generatoarelor de curent trebuie f─âcut─â ┼úin├óndu-se cont ┼či de acest criteriu. Unele modele sunt dotate cu tehnologie de reducere a zgomotului, ceea ce ├«nseamn─â c─â generatorul poate fi p─âstrat ├«n apropierea casei f─âr─â s─â existe probleme legate de poluarea fonic─â.

 

Informaţii despre funcţionarea generatoarelor de curent

Func┼úionarea generatoarelor de curent este asigurat─â de mai multe componente, fiecare dintre acestea juc├ónd un rol important ├«n distribuirea curentului electric acolo unde este nevoie. Acestea sunt: carcasa, panoul de control, motorul, alternatorul, regulatorul de tensiune, sistemul de lubrifiere, sistemul de alimentare, sistemul de evacuare, sistemul de r─âcire ┼či acumulatorul.

┬Ě         Carcas─â

Carcasa generatorului este partea vizibilă utilizatorilor, fiind structura care ţine toate celelalte elemente la un loc. De asemenea, carcasa permite împământarea generatorului, din motive de siguranţă.

┬Ě         Panoul de control

Acesta controleaz─â toate aspectele care ┼úin de func┼úionarea generatoarelor de curent, de la pornire ┼či p├ón─â la vitez─â. Generatoarele moderne sunt prev─âzute cu un sistem automat ├«n panoul de control, care atunci c├ónd detecteaz─â o pan─â de curent sau, dimpotriv─â, dac─â a revenit curentul, pornesc ┼či se opresc ├«n mod automat.

┬Ě         Motorul

Motorul alimenteaz─â generatorul cu energie, iar puterea acestuia determin─â cantitatea de electricitate pe care o poate oferi generatorul electric.

┬Ě         Alternatorul

├Än alternator se produce conversia energiei mecanice ├«n energie electric─â. Acesta este format din p─âr┼úi mobile ┼či statice, care func┼úioneaz─â ├«mpreun─â pentru a crea c├ómpul electromagnetic ┼či pentru a determina mi┼čcarea electronilor care genereaz─â electricitate.

┬Ě         Regulatorul de tensiune

Aceasta componentă ajuta la funcţionarea generatoarelor de curent, controlând tensiunea electrică produsă. Dacă este necesar, transforma electricitatea din AC în DC.

┬Ě         Sistemul de lubrifiere

├Än interiorul unui generator electric se g─âsesc multe piese mici, care se mi┼čc─â, fiind esen┼úial ca acestea s─â fie lubrifiate ├«n mod corect pentru a asigura func┼úionarea generatoarelor de curent ┼či pentru a preveni uzura excesiv─â. Verific─â nivelul lubrifiantului ├«n mod frecvent dac─â generatorul electric este folosit un timp ├«ndelungat.

┬Ě         Sistemul de alimentare

Acest sistem face posibil─â producerea de energie necesitat─â ┼či include un rezervor de combustibil, un furtun care leag─â rezervorul de motor ┼či un alt furtun de ├«ntoarcere. De asemenea, mai exist─â ┼či un filtru care elimin─â impurit─â┼úile ├«nainte ca benzina sau alt tip de combustibil s─â ajung─â la motor, dar ┼či un injector care ├«mpinge combustibilul ├«n camera de combustie.

┬Ě         Sistemul de evacuare

Acesta este menit s─â direc┼úioneze ├«n mod corect ┼či s─â elimine fumul care se formeaz─â ├«n timpul func┼úionarii generatorului.

┬Ě         Sistemul de r─âcire

Generatoarele produc multă căldură, putând ajunge la temperaturi periculoase, iar sistemul de răcire previne supraîncălzirea dispozitivului.

┬Ě         Acumulatorul

Generatorul porne┼čte cu ajutorul unor baterii, iar acumulatorul acestor baterii este o component─â automat─â care asigur─â buna func┼úionare a bateriri, prin alimentarea constant─â a acesteia cu tensiune joas─â.

Tipuri generatoare de curent

În magazine, există mai multe tipuri generatoare de curent, fiecare dintre ele având propriile avantaje. Câteva dintre cele mai utile tipuri generatoare de curent sunt:

┬Ě         generatoare cu pornire automat─â;

┬Ě         generatoare de curent 0-5 KVA;

┬Ě         generatoare de curent 6-12 KVA;

┬Ě         generatoare de sudur─â;

┬Ě         generatoare industriale;

┬Ě         generatoare neinsonorizate;

┬Ě         generatoare digitale insonorizate;

┬Ě         generatoare de curent diesel;

┬Ě         generatoare de curent semiprofesionale.

Indiferent de aceste tipuri generatoare de curent, trebuie s─â ┼čtii c─â mentenan┼úa este foart─â importanta. ├Än primul r├ónd, trebuie s─â respec┼úi instruc┼úiunile ┼či programul de mentenan┼úa recomandat de produc─âtorii de diverse tipuri generatoare de curent. Mentenan┼úa de rutin─â presupune o inspec┼úie general─â a dispozitivului, care const─â ├«n a verifica dac─â exist─â scurgeri, ├«n verificarea nivelului de ulei ┼či de agent de r─âcire, a bateriei ┼či cablurilor.

Pentru a asigura func┼úionarea generatorarelor de curent ├«n parametri optimi, este necesar schimbul de ulei, ├«n func┼úie de indica┼úiile produc─âtorului, de frecven┼ú─â cu care este utilizat dispozitivul ┼či de mediul ├«n care este folosit. ├Än general, schimbul de ulei este recomandat dup─â 100 de ore de utilizare, mai ales dac─â generatorul func┼úioneaz─â cu motorin─â.

Ghid complet procedee de sudur─â


 Dac─â inten┼úiona┼úi s─â v─â schimba┼úi profesia ┼či v─â ├«ndrepta┼úi c─âtre un job care s─â v─â asigure o stabilitate financiar─â, atunci meseria de sudor trebuie luat─â ├«n considerare. Acela┼či lucru este valabil ┼či dac─â dori┼úi s─â pune┼úi bazele unui business de viitor, pe care s─â ├«l gestiona┼úi ├«mpreun─â cu o echip─â de sudori profesioni╚Öti. ├Änainte de a face acest pas important, este imperios necesar s─â ave┼úi cuno┼čtin┼úele de baz─â despre procedee de sudur─â ┼či despre importan┼úa fiec─âruia ├«n parte.

Ce este sudarea ┼či care sunt avantajele acestui procedeu complex?

Sudarea reprezint─â un procedeu tehnologic de ├«mbinare nedemontabil─â a mai multor piese, realizat─â ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â se ob┼úin─â o leg─âtur─â metalic─â de egal─â rezisten╚Ť─â, care s─â prezinte siguran┼ú─â ├«n exploatare ┼či ├«n execu┼úie.

Concret, sudarea ├«nseamn─â unirea a dou─â sau mai multe piese din metal sau din polimeri, la temperaturi foarte mari. Sudarea se poate face cu material de adaos sau prin topire, acestea fiind ╚Öi cele mai importante procedee de sudur─â. Materialele de adaos pot fi folosite ┼či ├«n cazul ├«n care rosturile de sudur─â sunt de dimensiuni foarte mari.

Avantajele acestui procedeu includ ob┼úinerea de ├«mbin─âri etan┼če, pre┼úul de fabrica┼úie sc─âzut, condi┼úii de lucru bune, poluare redus─â, productivitate mare ┼či ├«nlocuirea nituirii, turn─ârii ┼či asambl─ârii mecanice. ├Än plus, ve┼úi constata c─â ├«mbin─ârile prin sudur─â continua sunt etan┼če ┼či c─â ve┼úi efectua sudarea cu mare u┼čurin┼ú─â, at├ót la interior, c├ót ┼či la exterior, cu echipamente portabile ┼či u┼čor de manevrat.

├Än plus, sudarea se poate face printr-o varietate larg─â de procedee ┼či metode, la costuri rezonabile, at├ót c├ónd este vorba despre sudur─â manual─â sau automat─â.

Care sunt domeniile de aplicare ale procedeelor de sudur─â?

Principalele domenii de aplicare ale procedeelor de sudur─â includ:

┬Ě         industria metalurgic─â;

┬Ě         construc┼úia de utilaje ┼či ma┼čini;

┬Ě         industria chimic─â ┼či petrochimic─â;

┬Ě         industria prelucr─âtoare;

┬Ě         transportul uzinal;

┬Ě         industria extractiv─â;

┬Ě         industria de utilaje de construc┼úii ┼či mijloace de transport;

┬Ě         industria electronic─â ┼či electrotehnica;

┬Ě         construc┼úii metalice ┼či utilaje pentru industria u┼čoar─â.

 

Principalele procedee de sudură și procedeele conexe

├Än func┼úie de starea materialelor care particip─â la formarea ├«mbin─ârilor sudate, de natura procedeelor de sudur─â ┼či de felul acestora, exist─â cinci categorii de procedee de sudur─â:

┬Ě         prin topire ÔÇô metalul adaos ┼či marginile rosturilor metalului de baz─â se topesc sub influen┼úa sursei de c─âldur─â, alc─âtuind baia de sudur─â, care se cristalizeaz─â ┼či formeaz─â cus─âtura sudat─â;

┬Ě         sudarea ├«n stare solid─â ÔÇô ├«mbinarea pieselor se realizeaz─â prin presiune ├«n stare solid─â, f─âr─â material de metal adaos;

┬Ě         procedee de sudur─â speciale;

┬Ě         procedeele de lipire a metalelor;

┬Ě         procedeele conexe, care presupun prelucrarea la cald a metalelor.

Procedee de sudur─â prin topire

Procedeele de sudură prin topire se împart, la rândul lor, în două mari subcategorii:

┬Ě         sudur─â cu energie electric─â;

┬Ě         sudur─â cu energie chimic─â.

În cazul procedeului cu energie electrică, sudarea se poate face cu arc electric acoperit sau descoperit, cu electrod fuzibil sau nefuzibil, ori cu plasmă, jet de plasmă, laser, arc transferat, cu fascicul de electroni sau prin rezistenţă electrică în baie de zgură topită.

În cazul sudării cu energie chimică, este vorba despre sudarea cu flacără, alumino-termică sau prin turnare.

Sudarea prin topire reprezint─â cel mai cunoscut procedeu utilizat ├«n marile fabrici ┼či uzine. Ve┼úi constata c─â sudarea manual─â electric─â, a┼ča cum mai este cunoscut procedeul, este cel mai r─âsp├óndit la nivel mondial, deoarece procedura de operare este simpl─â, aparatul de sudur─â este u┼čor de utilizat, iar sudarea propriu-zis─â nu necesit─â experien┼ú─â mare ├«n domeniu. ├Än timpul procedeului de sudur─â cu electrod ├«nvelit, arcul electric se produce ├«ntre electrod ┼či materialul supus sudurii. ├Änveli┼čul electrodului degaj─â un nor de fum care protejeaz─â sudura de atmosfer─â.

Sudarea ├«n MIG MAG cu electrod ├«n mediu de gaz protector este o procedur─â similar─â celei anterior prezentate, principala diferen┼ú─â fiind aceea c─â electrodul nu mai este ├«nvelit ┼či sudarea se desf─â┼čoar─â ├«ntr-un mediu de gaz protector, eliberat de aparatul de sudur─â. Sudarea MIG folose┼čte gaze inerte, ├«n timp ce sudarea MAG folose┼čte gaze active.

Sudarea cu electrodul nefuzibil WIG folose┼čte un electrod neconsumabil, compus din tungsten sau din wolfram, ├«n cazul c─âruia arcul electric tope┼čte capetele de sudare ale celor dou─â materiale sau piese ce trebuie ├«mbinate.

Sudarea cu plasmă este un procedeu deosebit, modern, în care arcul electric este concentrat într-un punct cu ajutorul unei strangulări electromagnetice sau metalice, în care coloana de plasmă atinge temperaturi ridicate.

Sudarea cu flac─âr─â folose┼čte ca ┼či sursa termic─â reac┼úia chimic─â a unui gaz inflamabil ├«n amestec cu oxigenul. Sudarea cu flac─âr─â este o procedur─â ce implic─â o temperatur─â foarte ridicat─â care provoac─â topirea metalelor ce vor fi ├«mbinate.

Procedee de sudură în stare solidă

Procedeele de sudură în stare solidă se împart în trei mari subcategorii:

┬Ě         cu energie electric─â;

┬Ě         cu energie chimic─â;

┬Ě         cu energie mecanic─â.

├Än cazul procedeelor de sudur─â ├«n stare solid─â cu energie electric─â, sudarea se face prin rezisten┼ú─â electric─â (cap la cap, ├«n linie, ├«n puncte, ├«n relief sau cu energie electric─â ├«nmagazinat─â) sau cu arc electric rotitor, folosind curen┼úi de ├«nalt─â frecven┼ú─â ┼či prin difuziune.

Când se folosesc procedee de sudură în stare solidă cu energie chimică, sudarea se face cu flacără, prin turnare, prin explozie sau în mod alumino-termic.

Nu ├«n ultimul r├ónd, procedeele de sudur─â ├«n stare solid─â cu energie mecanic─â se realizeaz─â prin frecare, prin presiune la rece sau cu ultrasunete. Sudura cu ultrasunete este o tehnic─â extrem de inovatoare, care folose┼čte ultrasunete pentru a ├«mbina dou─â piese din metale diferite. Energia necesar─â se aplic─â sub form─â de vibra┼úii ├«n zonele de ├«mbinare, frecven┼úa lor fiind similar─â ultrasunetelor, cuprins─â ├«ntre 16 ┼či 1010 hertzi. Sudarea cu ultrasunete se face ├«n puncte, ├«n linie ├«ntrerupt─â, ├«n linie continu─â sau ├«n mod inelar.

Sudura prin difuzie este realizată la o temperatură mult mai mică decât cea la care se topesc materialele, iar presiunea la care sunt supuse nu permite deformarea lor vizibilă. Aceasta este o tehnică foarte inovativă, folosită mai ales în industria optoelectronică, aeronautică sau în microtehnologie.

Procedee de lipire a metalelor

Lipirea metalelor este de două feluri: cositorire și brazură.

Cositorirea sau lipirea moale este realizat─â cu energie electric─â sau cu energie chimic─â. Aceasta are loc la temperaturi sc─âzute, ce nu dep─â┼česc 400 de grade Celsius. Se folose┼čte mai ales ├«n cazul materialelor care nu necesit─â o rezisten┼ú─â prea mare. Cele mai folosite aliaje ├«n acest sens sunt cele de staniu ┼či plumb.

Brazura sau lipirea tare se realizeaz─â cu energie electric─â sau chimic─â. Aceast─â opera┼úiune se face la temperaturi ce dep─â┼česc 400 de grade Celsius, ating├ónd limita maxim─â de 850 de grade. Procedeul se foloseste cel mai des ├«n cazul alamei ╚Öi la ├«mbinarea conductelor.

Procedee conexe de sudur─â

Exist─â trei tipuri de procedeele de sudur─â conexe. Acestea sunt:

┬Ě         t─âierea termic─â prin topire sau ardere, cu jet de oxigen ÔÇô o metod─â inedit─â prin care piesele ┼či materialele sunt t─âiate la dimensiunea necesar─â;

┬Ě         sudarea de ├«nc─ârcare cu arc electric sau cu plasm─â ÔÇô acoperirea materialelor cu metale sau aliaje, de cele mai multe ori aflate ├«n stare de pulbere;

┬Ě         metalizarea termic─â cu arc electric ┼či s├órm─â sau cu plasm─â ÔÇô acest procedeu face cel mai adesea referire la recondi┼úionarea materialelor.

Ce materiele pot fi sudate?

Dac─â a┼úi aflat care sunt principalele procedee de sudur─â ├«n linii mari, trebuie s─â ┼čti┼úi ┼či ce materiale pute┼úi suda. ├Än func┼úie de elementele de baz─â din care sunt formate piesele ce trebuie sudate, acestea se ├«mpart ├«n mai multe categorii:

┬Ě         o┼úel inoxidabil;

┬Ě         o╚Ťeluri;

┬Ě         font─â;

┬Ě         titan ┼či aliaje din titan;

┬Ě         nichel ┼či aliaje din nichel;

┬Ě         cupru ┼či aliaje din cupru.

Procedeele de sudură în funcţie de energia folosită

În funcţie de energia folosită, există trei mari categorii de procedee de sudură:

┬Ě         sudarea cu energie electric─â ÔÇô facut─â cu arc electric, plasm─â, cu rezisten┼úa electric─â, fascicul de electroni sau cu ajutorul curen┼úilor de ├«nalt─â frecven┼ú─â, precum ┼či cu fascicul de fotoni, denumit─â ┼či sudare laser.

┬Ě         sudarea cu energie chimic─â ÔÇô posibil─â cu flac─âr─â, ├«n foc de forj─â, prin explozie sau sudarea alumino-termica;

┬Ě         sudarea cu energie mecanic─â ÔÇô prin frecare, percu┼úie, cu ultrasunete sau prin presiune la rece.

Care sunt pa┼čii pe care trebuie s─â ├«i respecta┼úi pentru o sudur─â corect─â ├«n  MIG MAG?

Pentru a realiza corect sudur─â ├«n MIG MAG, trebuie s─â ave┼úi ├«n vedere respectarea urm─âtorilor cinci pa┼či:

1.      Preg─âtirea materialului de baz─â

Primul ┼či cel mai important pas pentru a ob┼úine o sudur─â de calitate ├«n MIG MAG este preg─âtirea corect─â a materialului. Ve┼úi pune accent pe grosimea materialului, tipul de material ╚Öi netezimea suprafe┼úei. Folosi┼úi un solvent sau un degresant pentru a cur─â┼úa suprafa┼úa materialului, ├«ndep─ârta┼úi impurit─â┼úile ┼či oxizii cu o perie de s├órm─â sau cu un polizor ┼či asigura┼úi-v─â c─â tablele sunt a┼čezate ├«n mod corespunz─âtor.

2.      Alegerea materialului de adaos

Urm─âtorul pas pe care trebuie s─â ├«l ave┼úi ├«n vedere este alegerea materialului de adaos, care trebuie s─â fie potrivit cu materialul de baz─â. Este important s─â alege┼úi corect s├órma cu care ve┼úi lucra, pentru c─â aceasta va dicta ┼či calitata sudurii.

  1. Reglarea gazului de protecţie

Dac─â ┼čti┼úi s─â alege┼úi ├«n mod corect gazul de protec┼úie, acest lucru se va vedea ├«n aspectul ┼či ├«n propriet─â┼úile mecanice ale cordonului de sudur─â.

  1. Reglarea vitezei s├órmei ┼či tensiunii

Pentru a ob┼úine un cordon de sudur─â de ├«nalt─â calitate, ave┼úi grij─â la viteza de avans a s├órmei ┼či la tensiune. Ajustarea acestor parametri este automat─â, regl├óndu-se ├«n func┼úie de arcul electric. Ve┼úi avea posibilitatea de a corecta inclusiv lungimea arcului. Un arc scurt permite o vitez─â ridicat─â de sudare, dar apare riscul stropirii. ├Än cazul folosirii unui arc lung pot ap─ârea diverse probleme tehnice.

5.      Tehnica de ├«mpingere a b─âii sudate

Pentru a ob┼úine un cordon de sudur─â excelent, trebuie s─â ave┼úi grij─â la unghiul de sudare ┼či la viteza de deplasare. Se va pre├«nc─âlzi metalul ├«n fa╚Ťa sudurii ┼či se va facilita curgerea b─âii ├«n direc┼úia de deplasare. Pentru suduri mai ├«nalte, ve┼úi regla unghiul ├«n func┼úie de aplica┼úie ┼či de materialul cu care ve┼úi lucra. Amperajul influen┼úeaz─â viteza de deplasare, astfel ├«nc├ót, atunci c├ónd suda┼úi cu un curent mare, este important s─â m─âri┼úi viteza de deplasare pentru a nu arde materialul. ┼óine┼úi viteza constant─â ┼či urm─âri┼úi baia metalic─â, astfel ├«nc├ót s─â se solidifice uniform pe tot parcursul sudurii.

Ce ustensile ├«┼úi sunt necesare pentru o sudur─â corect─â ┼či ├«n siguran┼ú─â?

Pentru a fi un sudor profesionist, pentru a asigura sudură de calitate în condiţii de deplină siguranţă, veţi avea nevoie de:

┬Ě         aparat de sudur─â;

┬Ě         masca de sudur─â ┼či m─ânu┼či de protec┼úie;

┬Ě         electrozi;

┬Ě         ciocan, perie de s├órm─â;

┬Ě         cabluri pentru f─âcut leg─âturile;

┬Ě         cheie pentru str├óns contactele la aparat;

┬Ě         prelungitor.

Pentru a suda în siguranţă, luaţi-vă următoarele măsuri:

┬Ě         nu v─â uita┼úi direct la flac─âr─â ╚Öi folosi┼úi mereu masca de protec┼úie, pentru a nu v─â fi afectat─â vederea;

┬Ě         purta┼úi m─ânu┼či speciale pentru sudur─â, care v─â protejeaz─â de ┼čoc electric, c─âldur─â ┼či radia┼úii;

┬Ě         purta┼úi pantaloni ┼či bluz─â cu m├ónec─â lung─â;

┬Ě         suda┼úi ├«n spa┼úii bine aerisite sau ├«n aer liber;

┬Ě         nu atinge┼úi aparatele sudate imediat dup─â terminarea procedeului, pentru c─â sunt foarte fierbin┼úi;

┬Ě         instala┼úi ├«n mod corect aparatul de sudur─â, astfel ├«nc├ót s─â evita┼úi producerea defectelor de sudur─â ┼či accidentele nepl─âcute;

┬Ě         citi┼úi cu  aten┼úie instruc┼úiunile de folosire a aparatului ┼či respecta┼úi regulile de siguran┼ú─â.

Electrozi rutilici, bazici sau celulozici? Ce accesorii îţi sunt necesare?

Un sudor profesionist va ┼čti ce tip de electrozi ├«i sunt necesari pentru procedura pe care urmeaz─â s─â o efectueze. Ave┼úi la dispozi┼úie mai multe feluri de electrozi, din care pute╚Ťi alege in func╚Ťie de ce procedee de sudur─â se folosesc:

┬Ě         electrozi rutilici;

┬Ě         electrozi bazici;

┬Ě         electrozi celulozici.

Electrozii rutilici sunt folosi┼úi pentru sudur─â ├«n curent alternativ ┼či continuu la priz─â. Ace┼čtia produc un arc electric stabil, au un con┼úinut bogat ├«n hidrogen, o baie de sudur─â fluid─â ┼či rezultatul este bun, dar cu o rezisten┼ú─â sc─âzut─â.

Electrozii bazici sunt folosi┼úi pentru sudur─â ├«n curent continuu, produc├ónd material de adaos ├«n cantit─â┼úi mari. Ace┼čti electrozi pot fi utiliza┼úi pentru materiale sub┼úiri, iar sudura este rezistent─â.

Electrozii celulozici au un con┼úinut mare de hidrogen ┼či pot fi folosi┼úi pentru sudur─â ├«n curent continuu cu tensiune ridicat─â, produc├ónd o sudur─â neregulat─â.

Oric├ót de simple par toate aceste procedee de sudur─â explicate anterior, este bine s─â v─â implementa┼úi foarte bine m─âcar no╚Ťiunile de baz─â ├«nainte de a v─â apuca de treab─â ┼či s─â v─â lua┼úi toate m─âsurile de precau┼úie, desf─â╚Öur├ónd activit─â╚Ťi doar ├«n zone sigure de lucru. 

Cum alegi cele mai potrivite scule ┼či unelte electrice


 

├Änainte de a achizi┼úiona scule electrice sau accesorii pentru acestea, este indicat ca poten┼úialii cump─âr─âtori s─â aib─â ├«n vedere unele criterii foarte importante, pentru c─â de folosirea accesoriilor ┼či sculelor de bun─â calitate depinde succesul proiectului.

Dac─â sunte┼úi un me┼čte┼čugar bun, cu siguran┼ú─â nu ve┼úi da vina pe uneltele pe care le folosi┼úi dac─â ┼čti┼úi cum s─â le alege┼úi. Calitatea lucr─ârilor nu st─â numai ├«n priceperea ┼či experien┼úa de care da┼úi dovad─â, ci ┼či ├«n tipul de unelte electrice folosite. De┼či oferta de pe pia┼ú─â este foarte variat─â, mul┼úimea de op┼úiuni v─â poate pune ├«n ├«ncurc─âtur─â ┼či ├«n postura de a face alegeri foarte grele.

La orice ├«ntrebare care v─â fr─âm├ónt─â, exist─â un r─âspuns potrivit venit din partea unui specialist care ┼čtie c─â alegerea unor scule electrice de bun─â calitate nu este u┼čoar─â pentru nimeni.

Scule electrice profesionale sau hobby? În ce categorie vă încadraţi?

├Änainte de a alege sculele ┼či uneltele electrice potrivite, trebuie s─â ╚Öti╚Ťi c─â tipul acestora depinde de nivelul la care activa╚Ťi. Sunte╚Ťi un profesionist ╚Öi prelua┼úi comenzi ale clien┼úilor sau lucr─ârile sunt un hobby, pentru propria cas─â sau pentru prieteni? ├Än fapt, nu orice persoan─â care are o ma┼čin─â de g─âurit este ╚Öi avizat─â s─â monteze o bibliotec─â, la fel cum nu orice de┼úin─âtor al unei ma┼čini de rindeluit electrice este ┼či un mare t├ómplar.

Astfel, primul lucru care trebuie s─â v─â preocupe este dac─â ave╚Ťi nevoie de scule electrice profesionale sau de scule care se ├«ncadreaz─â ├«n categoria hobby (DIY).

Scule ┼či unelte electrice tip hobby

Acestea sunt indicate ├«n orice gospod─ârie ┼či se vor dovedi utile ├«n numeroase situa┼úii, at├ót atunci c├ónd se defecteaz─â o priz─â, se rupe clan┼úa unei u┼či, este necesar─â asamblarea unui corp de mobil─â cump─ârat, iar lista poate continua. Sculele electrice care pot fi cump─ârate pentru acas─â sunt: ma┼čina de g─âurit, ma┼čina de ├«n┼čurubat, rindeaua electric─â, suflantele cu aer cald ┼či ┼člefuitoarele de m├ón─â electrice.

Scule electrice profesionale

Aceste scule electrice profesionale se adreseaz─â persoanelor care lucreaz─â ├«n diferite domenii ├«n care este necesar─â folosirea acestora. A┼čadar, dac─â v─â num─âra┼úi printre speciali┼čtii care doresc s─â duc─â la bun sf├ór┼čit lucr─âri de prim─â clas─â, dac─â ave╚Ťi nevoie de scule electrice pentru construc╚Ťii, aceasta este achizi┼úia potrivit─â. Printre cele mai des solicitate scule ┼či unelte electrice profesionale se num─âra polizoarele unghiulare electrice, multifunc┼úionalele electrice, fier─âstraiele electrice, dar ┼či capsatoarele electrice ┼či ciocanele rotopercutoare.

Sursa de alimentare a sculelor ┼či uneltelor electrice

A┼ča cum pute┼úi b─ânui, sursa de alimentare a oric─ârui produs ├«ncadrat ├«n categoria scule ┼či unelte electrice este electricitatea. Important de men╚Ťionat este dac─â scula electric─â se alimenteaz─â cu acumulator sau la priz─â, iar de acest criteriu depinde ┼či c├ót de confortabil sau de u┼čor pute┼úi m├ónui ulterior dispozitivul.

Sculele electrice pe baterii au avantajul de a nu ├«nc─ârca inutil sarcina ┼či de a nu reduce raza de ac┼úiune, de a oferi mobilitate ┼či manevrabilitate. Pute┼úi cump─âra fier─âstraie pendulare, ma┼čini de g─âurit cu acumulator, dar ┼či ┼čurubelni┼úe electrice pe baterii.

Sculele electrice cu fir v─â ofer─â avantajul de a le putea folosi pe termen lung ┼či ├«ncrederea c─â bateria nu se va desc─ârca ├«n timpul activit─â╚Ťii de lucru. At├ót sculele electrice de ├«n┼čurubare, c├ót ┼či cele de perforare, se alimenteaz─â la o surs─â de energie electric─â ┼či au o putere mare.

Ergonomia ┼či garan┼úia sculelor electrice

Ergonomia ╚Öi garan╚Ťia sunt dou─â criterii importante de care trebuie s─â ┼úine┼úi cont atunci c├ónd cump─âra┼úi scule electrice. Designul ergonomic ofer─â u┼čurin┼ú─â ┼či comoditate ├«n utilizare, iar garan┼úia primit─â la achizi┼úionare asigur─â faptul c─â ┼či ├«n situa┼úiile ├«n care produsul se poate defecta, exist─â posibilitatea de a merge ├«ntr-un service, costurile repara┼úiei nefiind suportate de c─âtre utilizator.

Scule electrice pentru construc┼úii ┼či lucr─âri de amenajare

Exist─â mai multe tipuri de unelte electrice din care pute┼úi alege, ├«n func┼úie de domeniul de activitate ┼či de necesit─â┼úi. A┼čadar, dac─â de┼úine┼úi o firm─â de construc┼úii sau dac─â sunte┼úi un specialist ├«n lucr─âri de amenaj─âri interioare ┼či exterioare, ve┼úi avea nevoie de unelte ╚Öi scule electrice pentru construc┼úii, precum: ma╚Öini de g─âurit electrice sau borma╚Öini, ╚Öurubelni╚Ťe electrice, ciocan rotopercutor electric, polizoare ╚Öi fier─âstraie electrice sau aparate de vopsit electrice.

┬Ě         Ma┼čini de g─âurit electrice sau borma┼čini

Alegerea unei ma┼čini de g─âurit electrice trebuie s─â se fac─â ├«n func╚Ťie de capacitatea motorului, care trebuie s─â fie de p├ón─â ├«n 1000W, de dimensiuni ┼či de greutate, care trebuie s─â fie reduse. De asemenea, asigura╚Ťi-v─â c─â m├ónerele ma┼činii de g─âurit sunt cauciucate, astfel ├«nc├ót s─â fie confortabil de folosit. ├Än plus, aceasta trebuie s─â aib─â ┼či func┼úii ├«n plus, precum frezarea, posibilitatea de a fi folosit─â ca ciocan percutor sau autofiletarea.

┬Ě         ┼×urubelni┼úe electrice

┼×urubelni┼úele electrice trebuie s─â aib─â func┼úii de g─âurit ┼či de ├«n┼čurubat. ├Än magazinele de specialitate exist─â modele care difer─â ├«n func┼úie de design ┼či de multifunc╚Ťionalitate. Acestea pot fi folosite at├ót la lucr─ârile ample, c├ót ┼či la lucr─ârile de fine┼úe.

┬Ě         Ciocan rotopercutor electric

Ciocanele rotopercutoare electrice au mai multe func┼úii, precum cea de dezlipire a gresiei, de sf─âr├ómare ┼či demolare a pere┼úilor sau de g─âurire ├«n beton sau ├«n zid─ârie.

┬Ě         Polizoare electrice

Aceste scule electrice profesionale acoper─â o gam─â larg─â de ├«ntrebuin┼ú─âri, pentru c─â pot cur─â┼úa cu perie de s├órm─â, pot t─âia barele ┼či suprafe┼úele din metal dur, dar ┼či faian┼úa sau piatra de beton, pot debita ┼či poliza metalele ┼či pot ascu┼úi ┼či t─âia tencuiala.

┬Ě         Fier─âstraie electrice

Fier─âstraiele electrice verticale au rolul de a t─âia ├«n materiale dure, precum lemn, metal ┼či plastic.

┬Ě         Aparate electrice de vopsit

Aparatele electrice de vopsit func┼úioneaz─â pe baz─â de aer comprimat ┼či au rolul de a pulveriza culorile ├«n straturi sub┼úiri ┼či uniforme. Acestea pulverizeaz─â vopseaua ├«n cele mai inaccesibile locuri ┼či, ├«n func┼úie de modelul pe care vi-l alege┼úi, pot avea mai multe accesorii.

Scule electrice de tâmplărie

Dac─â sunte┼úi un t├ómplar profesionist sau pur ┼či simplu cocheta┼úi cu aceast─â meserie, ve┼úi avea nevoie de scule electrice de t├ómpl─ârie, indispensabile pentru a duce la bun sf├ór┼čit lucr─ârile pe care le ave┼úi ┼či pentru a da lemnului forma dorit─â. Printre uneltele ┼či sculele electrice de care ave┼úi nevoie se num─âr─â: ╚Ölefuitorul de m├ón─â electric, fier─âstr─âul pendular sau ma╚Öinile de rindeluit.

┬Ě         ┼×lefuitorul de m├ón─â electric

Cu siguran┼ú─â nu ve┼úi dori s─â ┼člefui┼úi manual lemnul, o ac┼úiune ce presupune un mare efort, minu┼úiozitate ┼či timp pierdut. O ma┼čin─â de ┼člefuit electric─â v─â scute┼čte de toate aceste incoveniente. Investi┼úi ├«ntr-un ┼člefuitor de m├ón─â electric cu band─â, multifunc┼úional, excentric sau alternativ, pentru a ┼člefui ┼či finisa lucr─ârile pe care le-a┼úi ├«nceput.

┬Ě         Fier─âstr─âul pendular

Fier─âstr─âul pendular v─â va fi necesar pentru lucr─ârile de fine┼úe ┼či de precizie pe care le ave┼úi de executat. Aceste scule electrice de tamplarie taie ├«n materiale nu foarte dure, precum PVC, PAL sau Plexiglas. Fier─âstr─âul pendular este u┼čor de folosit, comod ┼či nu las─â praf sau murd─ârie ├«n urm─â.

┬Ě         Ma┼čini de rindeluit

Ma┼čina de rindeluit electric─â este necesar─â oric─ârui t├ómplar profesionist. Aceasta are rolul de a ajusta grosimea lemnului p├ón─â se ajunge la crearea unei suprafe┼úe plane. Ma┼čina de rindeluit electric─â trebuie s─â aib─â ergonomia ideal─â, pentru ca, pe durata lucr─ârii, bra┼úul utilizatorului s─â nu fie afectat. ├Ändrepta┼úi-v─â aten┼úia c─âtre o ma┼čin─â de rindeluit cu puterea de 750W ┼či 13000 de rota┼úii pe minut.

Alte scule, unelte ┼či echipamente electrice care v─â pot fi de folos

Alte unelte electrice care vă pot fi de folos la job sau în gospodărie sunt suflantele de aer cald și dezumidificatoarele electrice.

┬Ě         Suflantele electrice de aer cald

Aceste dispozitive electrice pot atinge mai multe trepte de c─âldur─â, ajung├ónd p├ón─â la maxim 600 de grade Celsius. Sunt prev─âzute cu un sistem de control al c─âldurii ┼či se pot folosi at├ót pe suprafe┼úe de lemn, c├ót ┼či de metal. O astfel de suflant─â v─â poate ajuta la ac┼úiunile de ceruire, de cur─â┼úare a gr─âtarului sau de ├«ndep─ârtare a tapetului de pe pere┼úi.

┬Ě         Dezumidificatoarele electrice

Dezumidificatoarele electrice se pot dovedi de folos pentru ├«ndep─ârtarea mucegaiului ┼či bacteriilor care se dezvolt─â ├«n cas─â, pentru men┼úinerea calit─â┼úii aerului la un nivel bun. Trebuie men╚Ťionat c─â este necesar─â stabilirea nivelului optim prin calcularea capacit─â┼úii maxime de dezumidificare ├«n raport cu dimensiunea camerei.

Accesoriile necesare sculelor ┼či echipamentelor electrice achizi┼úionate

Achizi┼úionarea sculelor sau uneltelor potrivite pentru tipul de activitate pe care o ├«ntreprinde┼úi nu este suficient─â pentru a v─â garanta succesul lucr─ârilor. ├Än afar─â de aceste scule electrice, trebuie s─â cump─âra┼úi ┼či accesorii de bun─â calitate, f─âr─â de care echipamentele nu pot func┼úiona corespunz─âtor. De exemplu, trebuie s─â ave┼úi ├«n vedere achizi╚Ťionarea de accesorii pentru g─âurire, pentru ├«n╚Öurubare, pentru t─âiere ╚Öi ╚Ölefuire sau pentru sculele ┼či uneltele de frezare, rindeluire ┼či r─âzuire.

┬Ě         Accesorii pentru g─âurire

Accesoriile pentru g─âurire includ burghiele, care trebuie alese ├«n func┼úie de materialul ce trebuie g─âurit ┼či de mandrina care face leg─âtura ├«ntre unealta electric─â ┼či burghiu. Este foarte important s─â ave┼úi ├«n vedere compatibilitatea ├«ntre forma constructiv─â a cozii burghiului ┼či mandrina, dar ┼či diametrul ┼či ad├óncimea de g─âurire. De asemenea, pentru ma┼činile de g─âurit electrice ve┼úi avea nevoie ┼či de carote ÔÇô  accesorii utilizate pentru a realiza g─âuri cu diametre mari.

┬Ě         Accesorii pentru ├«n┼čurubare

Dac─â ave┼úi de f─âcut lucr─âri ce includ ╚Öi ├«n┼čurubare, atunci ve┼úi avea nevoie de bituri sau capete de ├«n┼čurubat. ├Än aceast─â categorie intr─â ┼čuruburile cu cap restat, cu cap ├«n cruce, cu cruce dubl─â, cu loca┼č Torx sau cu cap hexagonal. ├Än func┼úie de forma constructiv─â, capetele de ├«n┼čurubat se pot folosi ├«n diverse feluri.

┬Ě         Accesorii pentru t─âiere ┼či ┼člefuire

Fie c─â este vorba despre scule electrice pentru construc╚Ťii sau pentru t├ómpl─ârie, ve┼úi avea nevoie de accesorii specifice. Unele fier─âstraie electrice pendulare vor avea nevoie de accesorii care se aleg ├«n func┼úie de materialul de prelucrat, de felul prinderii ┼či de diametrul interior, dar ┼či de vitez─â sau tura┼úia maxim─â la care pot fi utilizate. ├Änainte de a cump─âra accesorii pentru sculele de t─âiere, este important s─â ave┼úi ├«n vedere compatibilitatea dintre acestea ┼či dispozitivul pe care ├«l de╚Ťine╚Ťi. Accesoriile pentru ┼člefuire includ discurile de ┼člefuire, calote, pietrele abrazive sau periile de s├órm─â, pentru corectarea asperit─â┼úilor rezultate ├«n urma opera┼úiei de t─âiere.

┬Ě         Accesorii pentru sculele ┼či uneltele de frezare, rindeluire ┼či r─âzuire

Aceast─â categorie include accesoriile necesare pentru scule electrice de t├ómpl─ârie. Recomandarea speciali┼čtilor este ca ├«nainte de a cump─âra acest tip de accesorii, s─â ┼úine┼úi cont de tipul de unealta folosit─â, de ceea ce ave╚Ťi de lucrat ╚Öi de felul ├«n care va fi folosit─â unealta.